Hopp til hovedinnhold
ultralydambassadør: nils Petter oveland,
Ultralydambassadør: Nils Petter Oveland, luftambulanselege i Helse Stavanger. Illustrasjonsfoto: SNLA


#8 Slik oppdager du en trykkpneumotoraks

Pasienten er hardt skadd og puster dårlig. Hvilke tegn må du se etter før du kan utelukke at en eller begge lunger er i ferd med å kollapse? 

Bak podkast-serien «Du puster for fort» står Ole Kristian Andreassen som jobber fulltid som paramedisiner i Oslo universitetssykehus' ambulansetjeneste.

I denne episoden har Ole Kristian fått luftambulanselege og innovatør Nils Petter Oveland i studio. Han har en doktorgrad på trykkpneumotoraks og er rett mann til å fortelle om denne pasientgruppen, som man heldigvis ikke møter så ofte.

Ole Kristian lurer på når man kan mistenke at man har en pasient med potensiell trykkpneumotoraks.

– Traumepasienten, ved fall, bilulykker, og det er risiko ved knivstikk, skuddskader og splintskader, oppsummerer Nils Petter.

Han nevner også at noen unge, høye, slanke menn har risiko for å få spontanpneumotoraks, men at det er en mindre kategori.

– Hva gjør at det kommer luft inn i brysthulen? lurer Ole Kristian.

– Det kan komme fra to steder, 1. fra hull i brystveggen eller 2. fra selve lungen - at luft fra alveolene lekker ut i brysthulen.

Ole Kristian lurer på om CPAP kan trigge pneumotoraks. Det bekrefter Nils Petter, og forklarer hvorfor.

– Risikoen øker cirka tre ganger.

– Hva er symptomene?

– Det er typisk for pasienten at de sliter med pusten, de klager over tung pust, de har økt pustefrekvens, kombinert med smerter i brystet som er respirasjonsavhengig. Når de puster dypt inn så kjenner de en skarp smerte.

– Hva skjer om dette får utvikle seg?

– Etter hvert kan man se forskyvninger av trakea, pusterøret. Så vil hjertet og de store karene i brysthulen klemmes av, og man blir sirkulatorisk påvirket, kald, klam og kanskje bevisstløs. Ser man struttende halsårer, så kan det være tegn på at blodet blir stående.

En ikke-avlastet trykkpneumotoraks vil kunne føre til en hjertestanssituasjon.

– Hvordan skal man oppdage en trykkpneumotoraks? Og hvordan skal man behandle disse pasientene prehospitalt? Hva kan man gjøre galt? lurer Ole Kristian videre ...

Vil du høre mer?