Hopp til hovedinnhold
Svensk ambulanse. Illustrasjonsfoto: Thinkstock


Ny akuttbil skal avlaste svenske ambulanser

I ett forsøk på å avlaste den svenske ambulansetjenesten, settes en enmannsbetjent akuttbil med "First Responder"-funksjon i drift.

I Hulstfred i Sverige er det satt inn en ny akuttbil, en bil med «First responder»-funksjon, som skal rykke ut til de pasienter i Kalmar fylke der nødsentralen vurderer at det ikke er nødvendig med ambulanse.

Bilen er bemannet med én ambulansearbeider og er skal være like godt utstyrt som de andre ambulansene, skriver Sveriges Television på sine nettsider.

Årsaken for den nye bilen er en ny statistikk som viser fra over 1000 ambulanseoppdrag det siste året i Kalmar-området, ble det vurdert at det ikke var nødvendig med ambulansetransport eller nødvendig for pasienten med videre helseundersøkelser.

Den ny akuttbilen har nå vært operativ i en måned.

Bilen er stasjonert på ambulansestasjonen i Hultsfred kommune, men skal også jobbe mot Vimmerby kommune. Fem ansatte vil rullere på å bemanne i den nye bilen.

Raskere på plass

Ambulansepersonellet som bemanner akuttbilen skal gi behandling på stedet, henvise pasienten til primærhelsetjenesten eller tilkalle ambulanse ved behov.

Bilen skal også brukes som "First Responder" ved akutt sykdom eller ved ulykker mens de venter på tilgjengelig ambulanse.

Siden bilen ble satt i drift har det medført at tiden fra nødanrop til personale er på stedet er redusert med flere minutter, ifølge ambulansesykepleier Anna Sjöstrand.

– I tillegg til å avlaste ambulansetjenesten, er den også en kjempegevinst for våre pasienter, sier hun.

Flere utrykninger uten behov for transport

Årlig har de fire ambulansene i området rundt 5000 oppdrag, men bare 46 prosent av dem ender opp med at en pasient blir fraktet videre til legekontor eller sykehus.

I over 1000 oppdrag har det vist seg at pasienten ringer for tilstander som ikke krever akutt behandling eller videre transport for hurtig helseundersøkelse.

Litt over 400 andre henvendelser henvises til å ta eget kjøretøy eller bestille annen transport for legetilsyn.

150 blir etterlatt i hjemmet etter å ha fått behandling på stedet og ytterligere 200 får hjelp av ambulansepersonellet til å kontakte egen fastlege.