Hopp til hovedinnhold
AW101, det nye norske redningshelikopteret lander for første gang på taket av St. Olavs hospital den 11. september 2019. Foto: Live Oftedahl


Nordlandssykehusets helikopterlandingsplass åpnet

Torsdag ble helikopterlandingsplassen ved Nordlandssykehuset offisielt åpnet. Sist helikopterlandingsplass ved sykehuset var i bruk var i 1997.

– Vi sparer opptil 20 minutter på å lande her i stedet for på flyplassen, hvor pasienten må flyttes fra helikopter til ambulansebil og kjøres inn til sykehuset og deretter inn til behandling, sier Randi Angelsen, kommunikasjonssjef ved sykehuset til Dagens Medisin.

Kvantesprang for akuttberedskapen

– Nå kan pasienten ligge på operasjonsbordet i løpet av 90 sekunder etter landing. Det er et kvantesprang for akuttberedskapen for våre pasienter.

Sist helikopterlandingsplass ved sykehuset var i bruk var i 1997. I sin tid ble den stengt av sikkerhetsmessige grunner.

I 2011 ga Helse Nord RHF helseforetaket i oppdrag å utrede mulighet for igjen å etablere helikopterlandingsplass ved Nordlandssykehuset i Bodø.

Godkjent for nye helikoptre

– Nå er det endelig realisert, som en del av modernisering- og utbyggingsprosjektet ved sykehuset. Helikopterlandingsplassen etablert på toppen av høyblokka på ni etasjer.

Angelsen opplyser at Nordlandssykehuset har konsesjon til 200 flybevegelser per år før 2023. Godkjenningen fra Luftfartstilsynet trådte i kraft tirdag kveld 7. september, og allerede halv to natt til onsdag mottok sykehuset den første pasienten.

Landingsplassen er også godkjent for bruk av de nye AW 101-helikoptrene som skal erstatte dagens Sea King.