Hopp til hovedinnhold
Maske-bag. Illustrasjonsfoto: Thinkstock
Maske-bag. Illustrasjonsfoto: Thinkstock


Nå slipper det svenske tollvesenet smittevernutstyr gjennom til Norge

De nye EU-reglene har de siste dagene forhindret import av smittevernutstyr. Nå har det svenske tollvesenet gitt grønt lys til at utstyret kan slippe inn over grensen.

– Svensk toll har nå sendt melding til alle sine tollstasjoner om å slippe igjennom medisinsk utstyr til Norge. Det gjelder ut 19. mars, sier helseminister Bent Høie til VG.

Etter det NRK får opplyst er det Helse og omsorgsdepartementet som har bestilt varene til landets helseforetak og sykehus.

EU innførte i helgen et forbud mot eksport av smittevernutstyr.

Et brev som gikk fra en av de store grossistene av slikt smittevernutstyr, OneMed, som NRK har fått tilgang til, viser at smittevernsutstyr som beskyttelsesbriller, munnbind, smittefrakker og engangshansker er blitt stoppet.

Tirsdag ble en større forsendelse med smittevernutstyr stanset på grensen. Det er uklart om denne nå har fått slippe inn i landet, ifølge VG.

EU-kommisjonen vedtok 14. mars en godkjenningsordning for smittevernutstyr som skal eksporteres utenfor EU. Dermed må det aktuelle EU-landet gi grønt lys for eksport.

Norske myndigheter jobber nå med at EØS skal inkluderes i handelssamarbeidet med smittevernutstyr.

– Vi arbeider langs alle kanaler for å få inn smittevernutstyr fra andre land. Dette er høyt politisk prioritert. Det samarbeides på tvers mellom departementene og etatene for å presse på slik at vi får livsnødvendig utstyr inn til norsk helsevesen, fortsetter han.