Hopp til hovedinnhold
30 skvadronens AW101 lander for første gang på St. Olavs hospital sin landingsplass på taket av akuttbygget. Foto: Live Oftedahl
På treningsoppdrag: 330 skvadronens AW101 lander for første gang på St. Olavs hospital sin landingsplass på taket av akuttbygget i 2019. Foto: Live Oftedahl


Leger slår alarm: Nytt redningshelikopter kan ikke lande på sykehus i Oslo

Nye og større redningshelikopter er tatt i bruk, men kan ikke lande på Norges største beredskapssykehus, Ullevål sykehus.

Torsdag ettermiddag opplyser departementet at de jobber for å få en midlertidig landingsplass, skriver NRK Trøndelag.

– Vi tar mot enkelte akutte pasienter innen alle fagområder fra hele Norge. Vi har beredskap for store hendelser og katastrofer for Helse Sør–Øst og til dels hele landet, sier overlege Nils Oddvar Skaga.

Han er fagansvarlig for traumatologi ved Anestesiavdelingen, som tar imot alvorlig skadde pasienter på Ullevål sykehus.

Nå er Norges to første nye redningshelikoptre tatt i bruk på Sola i Stavanger i september.

– Det nye redningshelikoptret kan ikke lande hverken på Ullevål eller på Rikshospitalet. Det vi trenger er er en midlertidig landingsplass i Oslo. Jeg mener det er alvorlig at ikke nye redningshelikoptre kan lande allerede i morgen. Tett på Ullevål sykehus, sier Skaga.

Overleger i akuttmiljøet har i flere år tatt opp internt på sykehuset nødvendigheten av å få en landingsplass på Ullevål så snart nye redningshelikoptre er i lufta.

Lover landingsplass

Nye landingsplasser må bygges både på Ullevål sykehus og Rikshospitalet og er planlagt ferdig i 2022.

Sven Christjar Skaiaa er overlege på Ullevål sykehus og medisinsk fagansvarlig på helikopterbasen på Rygge.

Han sier det er viktig å ha en landingsplass på Ullevål.

Frykter større katastrofe

Overlegene Skaga og Skaiaa har fryktet konsekvensene av at redningshelikopter ikke kan lande på Ullevål sykehus før i 2022.

– Tenk deg situasjonen som med skipet Scandinavian Star som brant i Skagerak. En stor katastrofe. Mange passasjerer med brannskader, nedkjøling og røykgassforgiftning. Hvis vi skulle få en slik ulykke nå i de nærmeste to årene, så skulle selvsagt de pasientene bli fraktet til Ullevål blant annet ved hjelp av AW101 fra Sola. Men de kan ikke lande, sier Skaga.