Hopp til hovedinnhold
AW 101, 330 skvadronens nye redningshelikopter, lander på akuttbygget til St. Olavs hospital. Illustrasjonsfoto. Foto: Henrik Ryslett Hansen


De nye redningshelikopterne kan ikke lande på sykehusene

Opposisjonen krever at regjeringa rydder opp.

Parlamentarisk leder i Senterpartiet, Marit Arnstad, sier til NRK Trøndelag at det er utrolig at regjeringa ikke har sjekket om Norges nye redningshelikopter kan lande på sykehusene.

Arbeiderpartiet og Senterpartiet er svært kritiske til at de nye helikoptrene ikke kan lande på norske sykehus.

– Det må gjøres tilpasninger. Det har vi visst, sa justisminister Monica Mæland (H) i Stortinget onsdag.

Testlandinger med redningshelikoptrene som erstatter Sea King helikoptrene, viser at de skaper enorme lufttrykk under landing. Flere helseregioner vil ha mer testing.

Både ved St. Olavs hospital og Haukeland sykehus var det utrygt for folk i nærheten da testlandinger ble gjort, viser en rapport som er kjent i høst.

Kritisk til at helikopter ikke kan lande

– Jeg synes det er helt utrolig at man velger å kjøpe helikopter uten å forsikre seg på forhånd om at de faktisk kan lande på sykehusene, sier Marit Arnstad fra Senterpartiet og fortsetter:

– Jeg synes det er veldig rart at regjeringa ikke har tatt tak i dette problemet tidligere.

Norge får 16 nye redningshelikopter og anskaffelsen koster 16,8 milliarder kroner. De to første helikoptrene er tatt i bruk i Stavanger fra 1. september. Om et halvt år skal nye redningshelikopter lande på St. Olavs hospital.

Det var Stoltenberg-regjeringa som startet prosjektet med å bytte redningshelikoptre, men valget ble tatt og kontrakten underskrevet i desember 2013, etter at Solberg-regjeringa hadde tatt over.

Marit Arnstad mener de har hatt god tid på seg til å sjekke om disse helikoptrene faktisk kan lande på norske sykehus.

– Det kan jo ikke være sånn at man sitter med kontrakten i fanget i syv år uten å gjøre noe mer, sier hun.

Justisminister svarte i Stortinget

Justis- og beredskapsminister, Monica Mæland (H), svarte onsdag på spørsmål om problemene med lufttrykket fra de nye helikoptrene i Stortingets spørretime.

– Vi visste at de nye helikoptrene er mye tyngre. Vi visste at de har mer rotorvind. Og vi har erfaringer fra Danmark som gjør at det kreves større sikkerhetssoner, sa Mæland.

Justis – og beredskapsdepartementet ser nå på hvilke tiltak som kan bli nødvendig.

– Det kan være ulike måter å håndtere dette på. Det viktigste er at de blir håndtert og at de sykehusene som i dag benytter redningshelikoptrene skal gjøre det i fremtiden. Det er også mye, mye bedre helikoptre, understreket Mæland.

– La meg være veldig tydelig på at sykehus som i dag benyttes av redningshelikoptrene også skal benyttes av dem i fremtiden. Debatten handler om hvilke tilpasninger som må gjøres for å få det innenfor den kostnadsrammen vi har til disposisjon, sa Mæland.

Les hele saken hos NRK Trøndelag.