Hopp til hovedinnhold
30 skvadronens AW101 lander for første gang på St. Olavs hospital sin landingsplass på taket av akuttbygget. Foto: Live Oftedahl
På treningsoppdrag: 330 skvadronens AW101 lander for første gang på St. Olavs hospital sin landingsplass på taket av akuttbygget i 2019. Foto: Live Oftedahl


Foruroligende funn etter test-landinger

Løse gjenstander fløy av gårde i stor hastighet da det nye og langt større redningshelikopteret testlandet ved St. Olavs hospital.

Nå krever sykehusdirektøren mer testing, ifølge NRK Trøndelag.

– Lufttrykket fra helikoptret var overveldende. Vi så folk som måtte holde seg fast nede på bakken, forteller direktør ved St. Olavs hospital i Trondheim, Grethe Aasved.

16 nye og langt større helikopter er kjøpt til en verdi av 16,8 milliarder kroner. De skal snart tas i bruk.

Aasved var til stede da det nye redningshelikoptret testlandet ved St. Olavs hospital i september i fjor.

– I filmer som ble tatt opp ser vi løse gjenstander virvle opp i stor hastighet, og med potensiell fare for personer, bygninger og biler i nærheten, forteller Aasved.

Ikke trygt

Testlandinger viser et enormt lufttrykk fra de nye helikoptrene når de lander og letter.

Testlandingene er gjort ved St. Olavs hospital og Haukeland sykehus i fjor høst. Begge steder er det utrygt for folk som er i nærheten når helikoptrene lander. Det viser en ny rapport som er kjent i høst. Derfor krever flere helseregioner mer testing før de tas i bruk.

– Jeg mener det er en forutsetning for at vi kan gå videre nå at vi får testet mere og får sett på hva som kan gjøres for å sikre situasjonen, sier direktør på St. Olavs hospital, Grethe Aasved.

Har etterlyst rapport

De nye redningshelikoptrene erstatter Sea King redningshelikoptrene som snart er 50 år. Det er bare et halvt år til de nye helikoptrene skal lande på St. Olavs hospital i Trondheim.

Sykehusledelsen har lenge etterlyst resultater fra testlandinga 11. september i fjor.

Først for noen uker siden fikk St. Olavs hospital tilfeldig og via omveier innsyn i rapporten. Her beskrives foruroligende funn etter test-landinger med det nye helikoptret på sykehusene både i Trondheim og Bergen.

«Syklister og barnevogner kan ikke transporteres trygt ved siste fase av inn- og utflyging», heter det i rapporten.

– Vi er overrasket over at det finnes en rapport som vi ikke har mottatt – uansett offisiell status, skriver eiendomssjef Lars Magnussen i Helse Midt-Norge. Det går fram i et notat til møtet.