Hopp til hovedinnhold
Illustrasjonsfoto: Thinkstock
Illustrasjonsfoto: Thinkstock


Kunstig intelligens skal minske antall dødsfall i sepsis

SVERIGE: Sepsis er en livstruende tilstand som rammer cirka 40 000 i Sverige hvert år, skriver Expressen.

Tidligere i Ambulanseforum: Fokus på sepsis: Skjult seriemorder

Les også: To av tre med sepsis får ikke adekvat behandling

Forskning i Sverige: Sepsis oppdages ofte sent

I et nytt prosjekt ledet av Prehospital ICT Arena ved Lindholmen Science Park skal kunstig intelligens brukes allerede i ambulansen for å tidligere identifisere disse pasientene og dermed redde flere liv.

Ved sepsis overreagerer immunforsvaret på en infeksjon og kroppens organer tar skade. Av de 40 000 som rammes dør cirka 20%, hvilket er sammenlignbart med hjerneslag og hjerteinfarkt. Pasientenes første kontakt med helsevesenet er ofte ambulansetjenesten.

Prosjektet PreSISe, «Prehospitalt Beslutsstöd för Identifiering av Sepsisrisk», er et av sju prosjekter som nå får finansiering via Vinnovas utlysning ’Artificiell Intelligens för bättre hälsa’. Med et totalt budsjett på ca. 5,5 millioner fordelt over to år skal prosjektet bidra til å økte presisjonen i den prehospitale vurderingen av sepsispasienter.

Vinnova bidrar med 3,7 millioner og resten finansieres av prosjektets parter. Utover PICTA (Prehospital ICT Arena) deltar også; Chalmers, Högskolan i Borås, Aweria AB, InterSystems Sweden AB, Karolinska Institutet, MedITeQ AB og Skaraborgs Sjukhus.

"Sepsis relativt ukjent som tar mange liv hvert år"

– Det er nettopp partnerkonstellasjonen og den nasjonale langsiktige satsningen som er noen av prosjektets styrker, mener Johanna Bergman, prosjektleder på PICTA for PreSISe.

– PreSISe er et viktig prosjekt på flere måter. Dels ettersom sepsis er en relativt ukjent tilstand som tar mange liv hvert år, og tidlig identifisering og raskt innsatt behandling er avgjørende for utgangen. Dels kommer prosjektet til å være veiledende for hvordan prosjekter med kunstig intelligens skal drives langsiktig for å komme til nytte i helsevesenet, sier Bergman.

I dag brukes sjekklister og huskeregler basert på vitalparametre for å identifisere, og de kritiseres for å være uspesifikke.

I PreSISe ska kunstig intelligens brukes som beslutningsstøtte som kan forutsi risikoen for at en pasient er rammet. Det skal fungere sammen  användas för att ta fram ett beslutsstöd som kan prediktera risken att en patient har drabbats. Beslutsstödet ska fungera tillsammans med eksisterende informasjonssystemer og automatisk si fra til ambulansepersonell om at det er en forhøyet risiko for sepsis.

Innledningsvis kommer data fra tidligere sepsisstudier til å brukes for å lage en prototype som vil testes i et simulert miljø.

Prosjektet starter umiddelbart og vil pågå til juni  2020. Informasjon om prosjektet kommer fortløpende til å bli presentert på PICTAs hjemmeside.

Les mer om saken hos Expressen