Medieklipp

Kom over bevisstløs person ute - fikk ikke tilsendt ambulanse

Da Mira Gullichsen (24) kom over en kvinne som lå på bakken, tilsynelatende bevisstløs, ringte hun AMK ved St. Olavs hospital for å få medisinsk hjelp. Men der ble hun avvist og bedt om å ringe politiet.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg ble møtt med en mistro, sier Mira Gullichsen om da hun i høst ringte AMK-sentralen for å få hjelp til hvordan håndtere en kvinne som hun mente trengte helsehjelp, forteller hun i et intervju til Adressa (krever innlogging).

Nå har statsforvalteren i Trøndelag konkludert med at helsehjelpen som ble gitt av AMK-operatøren, ikke var forsvarlig.

– At pasienten ble overlatt til forbipasserendes omsorg uten innkobling av annen offentlig etat, vurderes å innebære brudd på kravet til faglig forsvarlighet, skriver Hilde Bøgseth, seksjonsleder hos Statsforvalteren i en mail.

– Hørtes suspekt ut

Hendelsen skjedde da Gullichsen, som har studert i Trondheim, var på vei hjem fra NTNU på Dragvoll en kald kveld i fjor høst.

På Ila hørte hun svake rop fra en kvinne, og deretter en høylytt mannestemme. Gullichsen gikk i bakgården hvor dette kom fra.

Kvinnen lå på bakken, hun så ut til å ha besvimt, og Gullichsen fikk ikke kontakt med henne. Mannen som sa han var kjæresten hennes, sa han skulle ta henne med seg hjem, ifølge Gullichsen.

– Men han virket ruset, og jeg fikk dårlige vibber. Jeg ville ringe AMK-sentralen for å høre hva jeg burde gjøre, sier Gullichsen.

Operatøren la på

– Jeg ble møtt med en mistro, og operatøren virket uinteressert i å hjelpe. Hun mente at det bare var snakk om alkohol, og at dette var et ordensproblem.

Hun sa at dette måtte politiet ta seg av. Jeg sa flere ganger at jeg ikke trodde det var en ordensproblem, og at kvinnen måtte ha medisinsk hjelp. Så la operatøren på, midt i samtalen, forteller Gullichsen.

Hun ringte opp på nytt, og ba om at operatøren ikke la på. Men heller ikke denne gangen fikk hun hjelp. Samtidig opplevde hun at kvinnens øyne rullet bakover, og pusten ble stadig mer ujevn.

Først da Gullichsen hentet en tilfeldig forbipasserende til å vurdere situasjonen, og fikk han til å ringe AMK, ble det sendt en ambulanse.

Ba om lydlogg

Statsforvalteren har konkludert med at AMK-operatøren ikke opptrådte i henhold til indeksen for medisinsk nødhjelp som benyttes for å sikre riktig respons på nødsamtaler.

Statsforvalteren har hørt lydloggen fra samtalene med AMK-operatøren, og mener det går klart fram at det var en situasjon som de tilfeldig tilstedeværende ikke taklet.

Les hele saken og svaret fra AMK i Adressa (krever innlogging).

Powered by Labrador CMS