Hopp til hovedinnhold
Lege og forfatter Kaveh Rashidi kommer til AmbulanseForum 2023 som foredragsholder. Foto: Jørn Finsrud.
Lege og forfatter Kaveh Rashidi kommer til AmbulanseForum 2023 som foredragsholder. Foto: Jørn Finsrud.


Kaveh Rashidi til AmbulanseForum 2023

Første jobb for forfatter og lege Kaveh Rashidi var på en legebil. I september kommer han til AmbulanseForum 2023 som foredragsholder.

Da Kaveh Rashidi søkte jobb på legevakten i Asker og Bærum visste han egentlig ikke hva han takket ja til. Han trodde det var vanlig legevakt.

– Plutselig satt jeg i en legebil, mimrer kjendislegen og forfatteren som kommer til AmbulanseForum 2023. Jobben på legevaktbilen ble givende. Han ble der i nesten ti år.

– Det ble mye blålys og jeg fikk lære prehospital samarbeid med de andre etatene, forteller Rashidi. 

Bruk av ressurser

Etter tiden med det han beskriver som svært kompetent helsepersonell i prehospitale tjenester, gleder han seg til å komme til konferansen.

– Forskning og vitenskap viser at det er mye vi kan gjøre prehospital for å redde liv. Samtidig er vi kanskje ikke så flinke til å utnytte ressursene på best mulig måte. Da tenker jeg på personellet. De med spisskompetanse innen akuttmedisin. De burde få bruke ressursene til det de er gode på. Og da ikke til syketransport som kunne ha ventet i mange dager, sier Rashidi.

Derfor etterlyser han at de prehospitale ressursene brukes riktig. 

– Som ressurs tenker jeg også de prehospitale tjenestene som fag. Dette faget utvikler seg raskt. Det er veldig konkret sammenlignet med andre fag i medisinen som er diffuse, og vanskelige å si noe om.  I akuttmedisinen vet vi hva som fungerer. Man vet om man gjør det til riktig tid, riktig sted til riktig pasient. Så redder man liv, sier Rashidi.

Han påpeker at dette fungerer i teoriene.

– I praksis virker det som det er en slags motstand. Og det er noe av det jeg ønsker å snakke om på AmbulanseForum. For hvorfor er dette så vanskelig? Hvorfor bruker vi så mye ressurser? Og så mye av det vi egentlig ikke ønsker å bruke tiden vår på, spør legen og forfatteren. 

Underlagt et system

Kaveh Rashidi har vært aktuell med boka «Kanskje du er frisk?». Temaet i boka er også aktuell for ambulansetjenesten og temaet han trolig kommer innom når han holder foredrag på AmbulanseForum 2023.

– Veldig ofte når vi tenker på at vi skal få bedre helse så tenker vi flere leger. Flere sykepleiere. Samtidig er Norge i verdenstoppen i antall leger og sykepleier per innbygger. Uten egentlig å ha oppnådd å utnytte ressursene best mulig. Hvordan kan vi da utnytte tiden de prehospitale tjeneste har for å gjøre best arbeid som mulig? Både ambulansesentral og pasienter krever ambulanse til situasjoner det egentlig ikke er nødvendig. Vil må inn på mentaliteten om hva en ambulanse egentlig er, og hva den bør gjøre. Jeg har inntrykk fra min tid at veldig mange kommer inn med ambulanse fordi saken ikke kan avsluttes og at legen skal se på det. Og det er bidrar til stort ressursbruk. Ambulansepersonell kan faget, men er underlagt et system, og derfor utnyttes ikke ressursene godt nok, sier Rashidi.

Kaveh Rashidi har skrevet bok om frykten for å være syk. – Denne frykten kan være ressurskrevende, også for ambulansetjenesten. Foto: Jørn Finsrud.
Kaveh Rashidi har skrevet bok om frykten for å være syk. – Denne frykten kan være ressurskrevende, også for ambulansetjenesten. Foto: Jørn Finsrud.

Han mener at dette gjenspeiler seg også i befolkningens frykt for å være syke, som i boka. 

– Her i Norge er vi flinke til å informere om tidlige tegn på hjerneslag. Det er jo kjempefint. Men går det an å være for gode på det også? Det gjelder å finne en middelvei om hva vi skal frykte. Jeg har vært på så hundrevis av blålysturer, mange av dem til barn med akutte pustevansker. Men jeg kan telle på en hånd hvor mange ganger det egentlig var noe som krevde akutthjelp. Det er ikke noe galt i det. Vi skal være der for dem. Men hvor er lista lagt, i forhold til hva som er farlig. Og ufarlig. Hvor flinke er vi som befolkning til å ta ansvaret. Det handler om frykten vi i samfunnet har som sykdom, noe som beviselig har økt i Norge, sier Rashidi.

AmbulanseForum 2023

Du kan høre Kaveh Rashidi på AmbulanseForum 2023 som arrangeres 4. til 5. september på Thon Hotel Oslo Airport. I år er det 50-årsmarkering for konferansen, og det blir et innholdsrikt program med mange foredragsholdere. Det er fortsatt mulig å melde seg på konferansen, og påmeldingsfrist er 9. juni. 

Kaveh Rashidi 


Kaveh Rashidi studerte medisin ved Universitetet i Oslo, og avla medisinsk embetseksamen i 2012 – da 23 år gammel. Han er fastlege og forfatter. Han har siden 2017 vært medlem av faggruppen for Medisinsk uforklarte plager og symptomer, som er underlagt Norsk faggruppe for allmennmedisin. Han ble samme året invitert inn i Helsedirektoratets råd for utredning/behandling av CFS/ME. Han er også dosent ved Universitetet i Oslo. Rashidi ble tildelt Legeforeningens pris for Årets Allmennlege 2022 for hans innsats for allmennmedisinen. 

Rashidi har vært lege i «Hva feiler det deg» på NRK, og han har vært med i ekspertpanelet på «Helsekontrollen» på TV 2. Han var en av bidragsyterne til dokumentaren «Koronadagbøkene» på TV 2, der helsepersonell filmet seg selv og sine opplevelser da koronaviruspandemien kom til Norge. Han har også siden mars 2020 vært en del av trekløveret bak podcasten «God Bedring» fra NRK.

Rashidi ga ut boken «Manus om anus» sammen med lege og komiker Jonas Kinge Bergland i februar 2018. I 2020 ga han ut «Kanskje du er frisk?», en bok om alt det syke vi gjør for helsa vår. Våren 2022 ga han ut «Hvorfor vokser det ikke hår på tunga»?