Hopp til hovedinnhold
Fra ambulansemesterskap i utlandet. Foto: Thomas Renngård


Hoppet av karriere i oljeindustrien for å utvikle utstyr som redder liv

Tre gründere mener det er mer meningsfullt å utvikle livreddende førstehjelpsutstyr enn å fortsette i oljeindustrien.

Det er Teknisk Ukeblad som omtaler den nye prototypen til Excitus, et nytt håndholdt medisinsk sug.

Øyvind Tjølsen, teknisk sjef i Excitus, hadde tidligere 20 års erfaring fra Laerdal Medical, der han blant annet jobbet med utvikling av medisinsk sug. Etter noen års mellomspill i oljebransjen, ville han tilbake til helseteknologien.

– Etter å ha jobbet i oljebransjen, ønsket vi oss begge tilbake til medtech, sier teknisk sjef Øyvind Tjølsen og kikker bort på markedsdirektør Per R. Ørke.

Ørke har lang erfaring fra blant annet Hitec og National Oilwell der han stort sett jobbet med produkt- og forretningsutvikling, men har også jobbet et par år i Laerdal Medical. Sammen med den tredje gründeren Terje Bondhus, som var fem år i Laerdal Medical, startet de Excitus i 2014.

At det opplevdes meningsfullt å utvikle medisinske produkter, var én viktig årsak til å vende tilbake til gammelt beite. Ønsket om å bygge opp egen produksjonsbedrift, en annen. Etter innflytting i nåværende lokaler i Hillevåg i 2019, har de først vokst sakte, med tre nye ansatte i 2020.

Fjerner oppkast

Innen da skal produktkatalogen bestå av 3-5 produkt rettet mot prehospital livredning. Inkludert det første produktet som Excitus utvikler nå: Den håndholdte sugepumpa «Cary» som skal frigjøre pasientens luftveier på skadestedet.

Forsvaret og ambulansetjenesten er naturlige markeder. Enkelt livreddende utstyr er livsnødvendig hvis oppkast og blod blokkerer en soldats eller et trafikkulykkeoffers luftveier.

– I dag er alternativene en pumpe som må pumpes manuelt, eller en elektrisk sugepumpe som er for stor og tung til å ha med ut i felten. Vår pumpe er lett, oppladbar, kan håndteres med en hånd og virker i alle stillinger, sier Tjølsen.

Sugepumpa består av to deler: En håndholdt drivenhet og en engangspumpe med beholder.

Lettere å bruke

Utenom forsvarssektoren, er norsk og internasjonal ambulansetjeneste en stor potensiell kunde. Produktsjef Karin Haaland skal, med sine 17 års erfaring fra ambulansetjenesten, sikre at sugepumpa treffer ambulansepersonalets reelle behov.

– Siden sugepumpa kan brukes i alle stillinger, er den mer anvendelig enn dagens alternativ i ambulansene. Dagens sugepumper kan bare brukes i stående posisjon, mens vår kan brukes i alle retninger, sier hun.

Utfordringen er at det som suges opp fra luftveiene, er flytende. Hvis dagens beholdere snus, slår innholdet tilbake og tetter pumpa. For å motvirke det fyller Excitus beholderen med en patentsøkt, absorberende matte.

– Det ser ut som bomull, men er bygget opp av flere komponenter som til sammen gir de funksjonene vi ønsker. Hva den består av vil jeg ikke røpe, ler Tjølsen på spørsmålet om hva matta er laget av.

Skal ikke spre smitte

Covid-19 aktualiserer smittevern. Excitus’ sugepumpe skal være smittesikker. Dette problemet er løst ved at vakuumpumpa sitter i den utbyttbare beholderen. Mekanisk energi overføres fra den håndholdte drivenheten.

Ingenting fra pasienten kommer inn i drivenheten som drives av et litium-ionbatteri. Returlufta ventileres ut under inntaksrøret tilbake til pasienten, etter å ha blitt renset gjennom et HEPA-luftfilter. Slik skjermes sanitetssoldat eller ambulansemedarbeider fra smittefare.

– Beholderen kastes etter bruk. Drivenheten er aldri i befatning med pasienten, sier Haaland.

Nå fortsetter arbeidet med å videreutvikle prototypen til et ferdig kommersielt produkt.

Utenom tilbakemeldinger fra FFI, får de respons fra norske og utenlandske ambulansemedarbeidere. Sugepumpa, som veier mindre enn 700 gram, skal om mulig bli enda lettere. Dagens drivenhet, som er en 3D-printa plastversjon, skal erstattes med en drivenhet i aluminium.