Hopp til hovedinnhold
Helseminister Bent Høie. Foto: Kjetil Ree, Wikimedia Commons


Høie krevde umiddelbar stans - flere hundre eldre likevel kjørt ut av sykehus i ambulanse på natta

I juni avslørte VG at eldre pasienter transporteres ut av norske sykehus – midt på natta. Helseminister Bent Høie beordret umiddelbar stans. Nå avdekker VG at natt-transporten har fortsatt.

Bakgrunn: Midt på natten fraktes syke eldre hjem fra sykehus

Siste: Høie vil ikke lage instruks mot natt-transport - får hard kritikk

Les også innlegg fra tillitsvalgt i ambulansetjenesten: Nattransportavsløringen – helseministeren må ta ansvar! 

Mer: Helseministeren skyver ansvaret fra seg

Helse Møre og Romsdal: – Vi kjenner oss ikke igjen i statistikken

Stopp-ordren fra helseminister Bent Høie kom etter at VG 16. juni avslørte at gamle, syke mennesker kjøres på natta i ambulanse ut fra norske sykehus – enten hjem, til et sykehjem eller til en annen institusjon.

Høie sa da at han forventet at disse transportene opphørte med øyeblikkelig virkning.

Nå viser tall VG har innhentet og analysert for perioden 16. juni og til og med 15. oktober i år at:

  • Det i denne perioden er kjørt minst 393 turer hvor eldre over 74 år er blitt lagt i en ambulanse og kjørt ut fra sykehus mellom klokken 22.00 og 07.00.
  • Ved minst 113 av disse turene var pasienten 90 år eller eldre.
  • Minst 178 av turene gikk fra sykehuset mellom midnatt og klokken 05.
  • I hele 2018 ble det kjørt 1546 turer på natta med pasienter i samme aldersgruppe.

– Det man ser her må man slutte med umiddelbart. Dette er bare blitt en praksis som har fått lov til å utvikle seg, sa helseminister Bent Høie til VG i juni.

– Ikke akseptabelt

I dag sier Høie til VG:

– Jeg blir sint når jeg ser disse tallene. Det er selvfølgelig sånn at når jeg gir en slik beskjed, så kan en alltid vente at det tar litt tid før en justerer praksisen sin. Men her er det noen som har så høye tall at det tydelig at de ikke har forstått beskjeden. Og det er selvfølgelig ikke akseptabelt.

Høie varsler at han nå vil gi en klar og skriftlig instruks til helseforetakene.

– Når de ikke tar innover seg en så tydelig beskjed som de fikk før sommeren, betyr det at jeg kommer til å være hardere i klypa.

– Når kommer oppdragsdokumentet?

– Det kommer i begynnelsen av januar.

– I juni sa du til VG at du ikke mente det var nødvendig å gjøre det på den måten som du nå vil. Sett i ettertid - var det en tabbe av deg?

– Jeg må innrømme at jeg ikke trodde det var nødvendig, fordi jeg synes at det er så åpenbart at eldre pasienter - som ikke ønsker det selv - ikke skal bli sendt hjem på nattestid, sier Høie.

– Jeg ga tydelig beskjed, og trodde at alle sykehusdirektørene ville gjennomføre tiltak som gjorde at dette ikke ville forekomme mer.

Endret retningslinjer

Flere av landets 16 AMK-sentraler opplyser til VG at de har endret retningslinjer for pasienttransport etter VGs avsløring i juni, og som hovedregel ikke sender ut pasienter på natta. Det understrekes også fra AMK-sentralene at det kan være pasienter som selv ønsker å bli kjørt hjem på natta.

– Men hva sier du til folk i AMK og andre steder i helsevesenet som sier at sykehusene er fulle og at kapasiteten i ambulansen er for dårlig?

Les hva Høie svarer og mer om saken hos VG