Hopp til hovedinnhold
Ambulanse i Midt-Norge. Illustrasjonsfoto: Therese B. Kirkesæther


Høie (H) måtte svare Stortinget om responstid: – Det viktigste er at pasienten får hjelp

«Absurd», sier helsepolitiker Kjersti Toppe (Sp) om helseministerens svar om ambulanse-responstid i Stortinget, ifølge Trønder-Avisa (krever innlogging).

Siste: Gilbert vil ikke høre på direktoratet - sett krav om responstid!

Bakgrunn: Helsedirektoratet – ikke bedre helsehjelp av å innfri responstid

Les også: Regjeringen vurderer å endre responstidsmålet

Mer: Helse Midt-Norge anser at det koster 300 millioner i regionen å innfri responstid

Det er viktig med rask førstehjelp ved akutte hendelser, konstaterte helseminister Bent Høie (H) fra talerstolen i Stortinget, da han onsdag ble utfordret av Senterpartiet på hva han mener om responstid for ambulanser.

Men det er flere enn ambulansen som kan gjøre jobben, åpnet han samtidig for.

– Når det skjer en akutt hendelse er det aller viktigste å få kompetent hjelp fram til pasienten. Det gjelder uavhengig av om det er ambulansetjenesten eller annen helsehjelp, sier Høie, og viser til at han derfor har satt i gang en nasjonal dugnad for å lære vanlige folk førstehjelp.

Senterpartiets helsepolitiske talsperson, Kjersti Toppe, tolker Høies uttalelser som et tegn på helomvending fra regjeringen i spørsmålet om responstid.

– Høie virker mer opptatt av hvem andre enn ambulansen som skal sørge for førstehjelp. Hele diskusjonen begynner å bli ganske absurd. Vi har gått fra å diskutere om responstid skal lovfestes eller ikke, til å diskutere om vi i det hele tatt skal ha mål om responstid for bilambulanser. Det er en stor helomvending fra regjeringen, sier Toppe (Sp).

Utgangspunktet for Sp-spørsmålet i Stortinget onsdag, var en uttalelse i Trønder-Avisa for halvannen uke siden – der Helsedirektoratet blant annet sa at «responstid alene» ikke har stor betydning for overlevelse og folkehelse.

Det direktoratet mente, ifølge Høie, var at det er viktig med en god organisering av hele akutt-tjenesten, noe han er enig i. Høie bekrefter i Stortinget at regjeringen vil beholde responstidsmålene for ambulanser, men at det kan bli endring i hvordan responstid måles.

– Det direktoratet jobber med, er å sikre at responstiden måles på en god måte, så den faktisk reflekterer hva som skjer i den akuttmedisinske kjeden.

Per i dag er det kun tiden det tar for en bilambulanse å nå pasienten som måles. Det å stoppe responstid-klokka også når en akuttbil eller en luftambulanse er framme hos pasienten, er blant endringene som vurderes.

Det tok Helse Midt-Norge til orde for i fjor, men ble den gang avvist av Høie i avisa.

– Toppe, er det ikke logisk å også la hjelp fra luftambulansen telle?

– Nei, faktisk ikke. Det mener jeg blir juks og fanteri og en utvanning av kvalitetskravet. Bilambulansen er grunnberedskapen i alle lokalsamfunn. De må faktisk ha sin egen responstid, sier Toppe til avisa.

Les mer om saken hos Trønder-Avisa (krever innlogging)