Medieklipp

Ambulanse. Illustrasjonsbilde.

Helsepersonell med klar oppfordring: – Ikke vent og se, ring 113

Helsepersonellet er klare på at det er viktig å ikke vente med å ringe 113 når det haster, også når du er i tvil.

Publisert Sist oppdatert

Svært mange er glade i gode turopplevelser både i fjellene og langs kysten. Mens noen trives med utfordringer og gjerne beveger seg i ulendt terreng, tar andre helst livet med ro hjemme i hagen eller på hytta.

Uansett hvor du befinner deg, er sjansene for å måtte gi førstehjelp til stede.

Som paramedic i 25 år har Thomas Berg Green generelt opplevde mye dramatikk på jobb. I dag jobber han som daglig leder i Norsk Førstehjelpsråd.

– Episodene som har gjort størst inntrykk på meg, er når noen har trodd at de oppdaget noen som trengte hjelp. Etter å ha stoppet opp og undersøkt dette nærmere, viste det seg at vedkommende hadde behov for akutt hjelp.

I de eksemplene hvor en syk eller skadet person blir liggende for lenge uten hjelp, ender det ofte ikke like bra. At folk som kommer kjørende eller syklende er ekstra oppmerksomme, kan bidra til å redde liv, sier han i et intervju til Nettavisen.

Folk er flinke

– Hendelser som også har festet seg godt i minne er barn som har opplevd at foreldre, søsken eller besteforeldre har vært i fare, som har ringt 113 og klart å gi førstehjelp før ambulanseteamet har kommet.

Han fremhever at 113-sentralene i Norge er eksperter på å veilede folk som ikke har lært seg førstehjelp på forhånd. De har tilgang på tolketjeneste om språket skulle bli en utfordring.

– Etter å ha jobbet i ambulansetjenesten i 25 år, har jeg erfart at folk flest er veldig flinke. At det noen få ganger har gått galt, kan det ha vært flere årsaker til, forteller han.

– Det er viktig å unngå detaljfokus og holde førstehjelpen på et superenkelt nivå. Noe av det mest betydningsfulle du gjør er å gjenkjenne at det er noen som har behov for hjelp, minner han om.

Akutte situasjoner

Berg Green peker på flere situasjoner hvor det haster med å ringe 113 og å gi førstehjelp.

– Eksempelvis kan du møte på folk som ikke lar seg vekke, eller som har satt et fremmedlegeme i halsen. Likedan kan du møte på en livløs person som har hatt hjerneslag, samt en med hjertesykdom.

Da haster det å sette i gang livreddende førstehjelp eller ringe 113 umiddelbart, forklarer han.

Et annet eksempel er infeksjoner som kan føre til blodforgiftning, også kalt sepsis, som har en svært høy dødelighet.

Man kan dø hvis man ikke får fortest mulig hjelp fra helsevesenet, og får behandlet blodforgiftningen med antibiotika.

Les hele saken på nettsidene til Nettavisen.

Powered by Labrador CMS