Hopp til hovedinnhold


Han har laget en nesespray mot overdose

Arne Skulberg er med i et forskerteam som har utviklet en en helt spesiell nesespray som motgift ved heroinoverdose, skriver Smaalenene.

Skulberg, som er født og oppvokst i Spydeberg, skal delta i Forsker Grand Prix. Dette er et norgesmesterskap i forskingsformidling – som arrangeres i forbindelse med forskingsdagene.

– Fortell om nesesprayen du og teamet ditt har utviklet.

– Målet er at den skal brukes på mennesker med heroinoverdoser. Hvert år dør 250 personer som følge av dette. I mange år har medikamentet Nalokson blitt brukt i sprøyteform – som motgift ved heroin-overdoser. Vi har forsket på å kunne gi dette i form av nesespray. Det vil gi raskere og mer effektiv behandling. For hjelpepersonell vil sprayen være et tryggere verktøy enn sprøyter. Sprayen kan dessuten benyttes av hjelpere uten helseutdannelse. Den prøves nå ut av frivillige, friske personer, men skal snart testes ut av ambulansetjenesten i ordinære overdosetilfeller. Årlig rykker ambulansetjenesten ut på 1.000 overdosetilfeller. Narkomane fortjener nye medisiner – i likhet med alle andre pasientgrupper, understreker Skulberg.

– Hvem, flere enn deg, står bak nesespray-prosjektet?

– Dette er et samarbeid mellom NTNU og ambulansetjenesten ved Oslo universitetssykehus. Og forskerteamet som jeg er en del av.

Les mer om saken hos Smaalenene