Hopp til hovedinnhold


Gir bort 1,5 millioner til ny forening «Støtt nordnorsk lokal akuttmedisin»

– Jeg har tenkt lenge på at jeg har et ønske om å hjelpe. Jeg har ikke bruk for så mye penger som jeg har, sier Thorfinn Sørensen på Mortensnes sykehjem, til Fremover (krever innlogging).
Den 66 år gamle tromsøværingen lider av en sjelden muskelsykdom, en sykdom som gjør at han ikke lenger kommer seg ut av sykehjemssenga.
Engasjementet er det imidlertid lite i veien med. Sørensen ofrer nå store deler av egen formue. Én million kroner skal gå til barnekreftforskning på UNN.
Ytterligere 1,5 millioner kroner går til en helt ny forening, «Støtt nornordnorsk lokal akuttmedisin».

Inspirert av TV-serie

Sammen med sin verge har 66-åringen i flere år planlagt hvordan han på best mulig kan forvalte egen formue. Inspirasjon til valget kom da Sørensen så serien 113 på NRK.

Han tok kontakt med professor i akuttmedisin og lege ved Akuttmedisinsk avdeling ved UNN, Mads Gilbert, og ville gi ham pengene. På legens initiativ har de nå dannet en forening med mål om å videreutvikle og styrke den akuttberedskapen som ble demonstrert i 113-serien. Torsdag denne uka ble Gilbert valgt til styreleder for den nye foreningen.

– Tusen takk for ditt livsmot. Jeg har lært mye av deg, sa Gilbert da han møtte Sørensen på sykehjemmet fredag.

– Denne gaven fra deg, både til kreftforskning og til akuttmedisin, det er svært verdifullt for utviklingen av det medisinske tilbudet til befolkningen i Nord-Norge.

– Rørende

I vedtektene til foreningen er formålet klart formulert:

«Foreningen skal videreføre Thorfinn Sørensens ønske om å utvikle akuttmedisin videre og forvalte hans store gave på best mulig måte for å nå dette målet».

«Foreningen (...) skal være et lokalt, tverrfaglig akuttmedisinsk initiativ for bred, aktiv støtte til det akuttmedisinske tilbudet til befolkningen i Nord-Norge».

– Vi vet ikke helt nøyaktig hva vi skal begynne med, men vi vet at det kommer til å være et viktig bidrag, sier Kristine Norum, ambulansearbeider i Tromsø, en av i alt syv styremedlemmer i den nye foreningen.

Hun hadde også en hilsen fra kollegaer ved akuttmedisinsk avdeling på UNN.

– De er rørt over at det finnes privatpersoner som ønsker å hjelpe oss til å gjøre en god jobb. Det hadde de også lyst til at jeg skulle si deg.

– Inspirerende

Lege Gilbert mener bidraget fra Sørensen er en velkommen motvekt til kuttene som preger både UNN og resten av helsesektoren om dagen.

– Dette gir oss et veldig pågangsmot og inspirasjon. Det er ganske slitsomt å hele tiden skulle kutte og kutte, slik UNN må gjøre neste år. Da er det veldig oppmuntrende å ha midler som vi kan bruke til fagutvikling. Det er jo det vi brenner for.

– Samtidig er det ikke slik at velferdstilbudet skal finansieres av innsamlingsaksjoner. Men når Thorfinn velger å gi pengene sine til oss, nettopp for å styrke akuttmedisinen, skal vi forvalte den gaven på best mulig måte for å videreutvikle fagmiljøet ved akuttmedisin i Nord-Norge.

Les mer om saken hos Fremover (krever innlogging)