Hopp til hovedinnhold
Flere ambulansearbeidere vurderer å bytte jobb. Illustrasjonsfoto: Jørn Finsrud.
Flere ambulansearbeidere vurderer å bytte jobb. Illustrasjonsfoto: Jørn Finsrud.


Frykter flukt fra ambulanseyrket

En undersøkelse gjort blant medlemmene i Delta viser at 40 prosent av de spurte ambulansearbeiderne vurderer å bytte yrke.

– Vi er i en tid der mange er på vei ut av helsetjenesten. Og vi følger derfor også med på ambulanseyrket. At så mange ambulansearbeidere vurderer å bygge jobb synes vi er skremmende, sier Ola Yttre. Han er leder for Ambulanseforbundet i Delta til Ambulanseforum.

– Vi trenger alle og enhver, og alle må bli godt tatt vare på og få bli med i utviklingen av faget. For det vi ser er at flere helseforetak faktisk glemmer litt fagarbeideren, fortsetter Yttre.

Søker anerkjennelse

Han har nylig skrevet brev til Helse- og omsorgsdepartementet. I brevet etterlyser han en overgangsordning for ambulansearbeidere med Nasjonal paramedic-etterutdanning. Yttre er opptatt av å styrke ambulansearbeidernes rolle i fremtidens ambulansetjeneste.

– Det er viktig å anerkjenne fagarbeidernes kompetanse, at de blir satset på og får uttelling for sin kompetanse, sier han. Videre forteller han at Delta vil at arbeidet med videreutdanning og kompetanseutvikling av fagarbeidere må styrkes.

Tilfredshet blant studenter

– Det må tilbys gode videreutdanningsløp i en y-vei for fagarbeidere med muligheten til å bli realkompetansevurdert og også få avkortet deler av utdanningen utifra lang erfaring og kompetanse, sier Ytre.

Samtidig er det stor tilfredshet blant de som tar bachelor i paramedisin ved UiS, der de får 4,9 av 5 mulige poeng i studebarometeret. Ingen studier ved UiS har like fornøyde studenter. Det samme gjelder for andre paramedisinutdanninger i Norge.