Hopp til hovedinnhold
Inne i dansk ambulanse. Foto: Michael Bo Rasmussen / Baghuset
Inne i dansk ambulanse. Foto: Michael Bo Rasmussen / Baghuset


Fremdeles mangel på ambulansearbeidere i Danmark: frykter for pasientene

Flere danske ambulansearbeidere flykter fra dårlige arbeidsforhold. Reddernes Fagforening frykter for pasientene.

Ambulansearbeidere er nå blitt en mangelvare i alle Danmarks fem regioner.

Dette legger et stort press på ambulansetjenestene, og foreningen Reddernes Fagforening frykter for pasientsikkerheten og for arbeidsforholdene til sine medlemmer som fremdeles er i yrket, skriver Næstved Netavis.

Region Hovedstaden mangler nå mer enn 50 ambulansearbeidere, og opptil 20 prosent av ambulansene er ute av drift.

I Nordjylland er misnøyen nå så stor at de ansatte i lengre tid har nektet å ta på seg ekstravakter. Falck i Nordjylland søker derfor etter ansatte fra hele landet - men også de andre regionene har stor etterspørsel etter kvalifisert personell.

– Ambulansearbeiderne flykter fra de dårlige arbeidsforholdene. Personalmangelen risikerer å til slutt gå utover pasientene dersom vi ikke løser problemene snart.

Regionene gjør alt for lite. Det går rett og slett for sakte med å løse problemene, sier Kim Volder Hammershøj, styreleder i Reddernes Fagforening.

Dårlige arbeidsvilkår

Årsaken er ifølge Hammershøj at ambulansearbeiderne over tid har hatt fallerende arbeidsforhold at de har begynt å forlate yrket.

– De tre siste arbeidsavtalene resulterte i en klar forverring av arbeidsforholdene, som fra før ikke var gode nok i seg selv.

Selv om det er mangel på oss, har regionene med sine anbud og konkurransefokus presset ned prisene på ambulansearbeidere så mye at mange ikke ønsker å være med lenger, sier Kim Volder Hammershøj.

Hvordan løse problemene

En sikker løsning på problemet er å få til en god bransjeavtale på tvers av alle arbeidsgivere, slik at arbeidsgivere må konkurrere på andre parametere enn ambulansearbeidernes lønn og vilkår.

– Det er uforståelig at regionene ikke tenker annerledes når de har visst om problemene i flere år.

Våre ansatte utgjør en vesentlig del av helsesystemet. Vi sørger for at akutte pasienter kan få behandling raskt, uansett hvor de befinner seg.

Vi redder liv hver eneste dag og bidrar til å være et viktig bindeledd i helsevesenet, sier Kim Volder Hammershøj.

Han oppfordrer regionene til å møtes og sammen sette sammen et utvalg med offentlige og private arbeidsgivere og Reddernes Fagforening, som kan se på hvordan man kan løse problemene ved for eksempel å gå inn i en landsdekkende bransjeavtale.