Hopp til hovedinnhold
Første foredrag på Ambulanseforum 2014 andre dag. God stemning! Foto: Live Oftedahl


Digital konferanse: Foredragsholdere første dag

Første dag av den digitale konferansen er viet ABC og D, altså airways, breathing, circulation og disability.

ABCDE er en vurderingsalgoritme som har utviklet seg i tiår, og er fremdeles standarden både pre- og inhospitalt for hvordan man gjør rask, riktig og effektiv vurdering av en akutt pasient.

Den digitale konferansen er bygget rundt disse "vurderingsstolpene".

De eminente foredragsholderne som skal ta oss gjennom ABC og D i dag er:

Marius Rehn - skandinaviske retningslinjer

Marius Rehn. Foto: Privat

Rehn er overlege i anestesiologi ved Luftambulanseavdelingen OUS og anestesiavdelingen på Rikshospitalet, seniorforsker i SNLA og førsteamanuensis Universitetet i Stavanger.

Han er nasjonal representant i SSAI Clinical Practice Committee - komiteen som koordinerer retningslinjeutforming for SSAI.

Rehn startet sin prehospitale karriere som redningsmann på Sea King i 330 skvadronen på Ørlandet, og har til sammen jobbet i prehospital akuttmedisin i rundt 27 år. Han har jobbet i London Air Ambulance i to år og tatt en doktorgrad om traumeteam og todelte traumeteam.

Jamie Todd - evidensbasert luftveishåndtering

Jamie Todd. Foto: Privat

Todd, en ekstremt erfaren engelsk paramedic, har A som spesialfelt. Da vi var på jakt etter den ultimate til å snakke om A, fikk vi høre om «The Difficult Airway Course», og Todd er en av dem som underviser på dette kurset.

Todd har vært registrert som paramedic i over 26 år. Han har jobbet for engelsk ambulansetjeneste både i ren operativ tjeneste, som kompetanseutvikler, og med ledelse. Nå jobber han hovedsakelig med undervisning, både med hands on kliniske ferdigheter og teori, og har vært i alle verdensdeler for å undervise.

Han opprettholder den operative kunnskapen ved å gå ambulansevakter.

Per Kristian Hyldmo - traumesideleie og maske-bag

Per Kristian Hyldmo ©Fredrik Naumann/Felix Features

Hyldmo er overlege anestesi, leder Traumeenheten Sørlandet sykehus, leder Pre-hospital Critical Care - et masterstudie for prehospitalt personell ved Universitetet i Stavanger.

Hyldmo har forsket på ryggleie når pasienten er bevisstløs, og hva som skjer med et ustabilt nakkebrudd når pasienten blir lagt på siden.

Han har deltatt i arbeidsgruppa som har laget nye retningslinjer for spinal stabilisering. Tidligere har han jobbet som medisinsk ansvarlig for ambulanse- og AMK-tjenesten på Sørlandet sykehus.

Robert Bentehaugen - ETCO2, CPAP, lungefysiologi

Ole Kristian Andreasen (til venstre) med Robert Bentehaugen. Foto: Screenshot fra YouTube
Ole Kristian Andreasen (til venstre) med Robert Bentehaugen. Foto: Screenshot fra YouTube

Bentehaugen er overlege på intensivavdelingen på Ahus. Han har jobbet med anestesi siden 2006 og kun vært på intensiven siden 2017. Han interesserer seg spesielt for alt rundt sirkulasjon og respirasjon og da særlig innen intensivmedisin, og er en veldig god formidler omkring disse temaene.

Han har bidratt på Du puster for fort sin podkast (se bilde over) tidligere, her har luftveier vært hovedtemaet.

Ole Magnus Filseth - sjokkpasienten

Ole Martin Filseth. Foto: UNN

Filseth er spesialist i anestesiologi og jobber som klinikkoverlege ved akuttmedisinsk klinikk ved UNN og førsteamanuensis Universitetet i Tromsø.

Han har drevet med eksperimentell forskning rettet mot aksidentell hypotermi.

Han har jobbet som lege på ambulansehelikopter siden 1995 og siden 2018 også på redningshelikopter på Svalbard.

Inger Lund-Kordahl – om blødningskontroll

Inger Lund-Kordahl. Foto: Privat

Lund-Kordahl er overlege og forsker og representant for NKT Traume, altså Nasjonal kompetansetjeneste for traumatologi.

Akkurat i disse dager disputerer hun ved Universitetet i Tromsø med en avhandling om akuttkjeden og overlevelse av hjertestans utenfor sykehus.

Lund-Kordahl har bidratt på flere workshops omkring blødningskontroll på Ambulanseforum tidligere. Hun har også en liten bistilling ved Høgskolen Innlandet med undervisning og arbeidsgrupper på samfunnsberedskap og krisehåndtering.

Maren Ranhoff Hov - den akutt svimle pasienten

Maren Ranhoff Hov foran slagambulansen. Foto: Fredrik Naumann/Felix Features
Maren Ranhoff Hov foran slagambulansen. Foto: Fredrik Naumann/Felix Features

Ranhoff Hov er lege ved Nevrologisk avdeling OUS Ullevål, førsteamanuensis Paramedisinutdanningen OsloMet, seniorforsker SNLA og prosjektleder ParaNASPP.

Hun har også mottatt LHL Hjerneslags ærespris og vært på pallen i Forsker Grand Prix.

Maren var første stipendiat til å disputere i 2018 omkring funn gjort fra «Forskningslaben» MSU – mobile stroke unit – Slagambulansen i Østfold, og da fant hun vel egentlig at det er like treffsikkert å la et spesialtrent prehospitalt team vurdere om pasienten har en propp eller blødning, som at nevrologer og radiologer gjør dette inne på sykehus.

Siden har hun blitt veileder for flere andre stipendiater på grener av samme prosjekt.

Mona Guterud – prehospital slagdiagnostisering

Mona Guterud. Foto: Geir Dokken

Guterud har fagbrev i ambulanse, sykepleier- og helseledelsesutdanning og holder på med en doktorgrad i prehospital slagdiagnostikk, den såkalte Para-NASPP-studien: Paramedic - Norwegian Acute Stroke Prehospital Project.

Hun gikk på det første kullet til masteren i Pre-hospital Critical Care ved Universitetet i Stavanger og er inne i det tredje året på doktorgraden ved Oslo universitetssykehus og SNLA.

Før dette har hun jobbet mange år som ambulansearbeider i Vestre Viken.