Hopp til hovedinnhold


Flott uke i Finnmark

Den forsterkede beredskapen fra Helse Sør-Øst og Helse Midt-Norge skal veksle mannskap på lørdag, og det er foreløpig planlagt slik en måned framover.Den forsterkede beredskapen fra Helse Sør-Øst og Helse Midt-Norge skal veksle mannskap på lørdag, og det er foreløpig planlagt slik en måned framover.

Bakgrunn: Ekstra ressurser fra Helse Sør-Øst og Helse Midt-Norge til Helse Nord

Les også: Måtte kjøre 230 mil til vakt

Altaposten torsdag 16. april: Fem akuttilfeller måtte ut på veien. Skulle normalt vært håndtert av luftambulanse.

Forrige helg ble det sendt oppover fem fullt bemannede ambulanser, samt anestesipersonell og gynekolog fra Helse Sør-Øst og Helse Midt-Norge til Finnmark, fordi ingen ambulansefly eller helikoptre kunne ta av på grunn av askeskyen.  Dermed måtte beredskapen i landsdelen forsterkes. Hvordan har den første uka gått?

Finnmarkseventyr
- Det virker som det har vært en stor opplevelse for ambulansepersonellet, forteller Anders Halden, assisterende ambulansesjef i Oslo og Akershus prehospitale tjeneste. – De har blitt godt mottatt, og de har vært til nytte. Noen har gitt uttrykk for at de gjerne vil opp en tur til!

Foreløpig er det helseforetakene selv som lønner dem som er sendt oppover, men regningen skal sendes til Helse- og omsorgsdepartementet. Så nå går taksameteret.

Helsedepartementet: Planlegger for langvarige utfordringerDa ambulansepersonellet ble sendt oppover var det litt uklart hvor de kom til å havne. Marianne Hoås som har jobbet to år som fagarbeider i Inntrøndelag ambulanse befinner seg nå i Berlevåg, og Cato Hellem  som er vikar i Inntrøndelag er i Mehamn.

- På toppen av landet! Dette er nabohalvøya til Nordkapp, forteller Cato.

Marianne synes det har vært spennende å få se hvordan de arbeider i andre deler av landet. Hun har aldri vært nord for Namskogen før.

Både travelt og stille
Hvordan har uka vært?

- Vi har hatt fire pasienter den siste uka, forteller Marianne. – Det er visstnok flere enn normalt, så det er bra at det har vært ekstra beredskap.

To vanlige; et haste- og et akuttoppdrag har det vært. Og en tur innebærer gjerne at de må kjøre 30 mil en vei, for å komme til sykehuset i Kirkenes.I Mehamn har det vært stille:

- Det har visstnok vært sjeldent stille og rolig denne uka, vi har vært en hentetur i Lakselv, med 50 mil tur-retur. En hastetur her tar fort 13-14 timer, forteller Cato.

Riksvei 888 som går fra Mehamn er visstnok Norges mest stengte vei, med behov for brøytebil 260 dager i året i gjennomsnitt, så området er svært avhengig av fly og helikopter.

- På legekontoret her er det en lege som har ustyrt seg meget bra, så de kan klare seg godt, men det er greit at det finnes andre alternativer enn vei.

Akkurat nå er ikke brøyting noe problem, det er flott vær og mellom fem og sju grader.

Nye perspektiver
- Jeg har fått et helt annet syn på distanser. Nå skjønner jeg hva de prater om, sier Marianne. – Vi har vanligvis 40 minutter til sykehus, mens her tar det fire timer. Så jeg har fått et litt annet perspektiv på ting. Her får man sett effekten av behandlingen man gir, samtidig som pasienten jo kan bli dårligere underveis også.

- Vi har blitt kjempegodt tatt imot, og det er en gjestfrihet uten like, forteller begge.

- Vi har både fått tilbud om scootertur på fjellet og å få med kongekrabbe hjem, sier Cato i Mehamn. Han håper at de får tid og mulighet til det når vakten er over.

- Det har vært et eventyr å få være med på, og en opplevelse! avslutter han. Marianne samstemmer: - Det har vært en fantastisk opplevelse. Jeg har fått sett mye og vært på mange plasser nå, vi var innom Kautokeino, Karasjok, Tana og Kirkenes på vei hit. Det er en enorm natur.

Det har vært litt fram og tilbake om ambulanseflyene har gått. I det vi snakker er de operative.

De er forberedt på å reise søndag, da et nytt lag kommer oppover, men Cato har veldig lyst til å bli ei uke til.

Flere askeskynyheter:

Beredskapen i nord er styrket

Rystet over bagatelliseringen av askekrisen

Stridsbåter blir ambulansefartøyer i nord

Luftambulansen lammet

Ambulanseflyene står