Hopp til hovedinnhold


– Flere kunne ha vært reddet

Acetylsalisylsyre, en reseptfri tablett kan redde mange fra hjertedøden. Nå reagerer både en hjertespesialist og overlevende på at leger ikke har informert om legemiddelet, skriver NRK.
Les også: – ASA er utrolig viktig å gi ved akutt koronarsyndrom
Tidligere: Denne kan redde livet ditt
– Jeg er skuffet. Dette er jo et enkelt og rimelig hjelpemiddel. Jeg forstår ikke hvorfor leger har tilbakeholdt denne informasjonen.
For fem år siden ble Kathe Nielsen rammet av et hjerteinfarkt. Hun er ikke i tvil om at hun hadde benyttet seg av medisinen, dersom hun hadde visst om den på forhånd.
– Det er ubegripelig at vi skal lære om hjertekompresjoner og førstehjelp, men ikke om en tablett som redder liv, sier Nielsen, som mistet begge foreldrene til den samme sykdommen.

Fortynner blodet

Søndag fortalte NRK om den reseptfrie smertestillende tabletten som kan hindre hjertedøden. Helsepersonell har i en årrekke benyttet legemiddelet acetylsalisylsyre som førstehjelp til pasienter med akutte brystsmerter. Tabletten fortynner blodet raskt, og gjør at blodforsyningen til hjertet opprettholdes.
Velkjente smertestillende som Aspirin har den samme effekten, dersom den deles opp og tygges. Likevel er det svært få som kjenner til den livreddende effekten av det reseptfrie legemiddelet. I går ble det kjent at Legemiddelverket råder eldre i risikosonen til å skaffe seg tablettene.
– Det kan være lurt for de over 65 år å ha disse tilgjengelig. Vi vet at det å tilføre 300 milligram acetylsalisylsyre reduserer risikoen for å dø betraktelig. Disse tablettene kan redde liv ved hjerteinfarkt, sier medisinsk fagdirektør Steinar Madsen.

– Leger har tablettene hjemme

– Det er ingen tvil om at flere kunne vært reddet dersom de hadde hatt disse tablettene hjemme, sier hjertespesialist Helge Istad i Landsforeningen for hjerte- og lungesyke.
Ifølge Istad har mange leger tablettene hjemme i sitt eget medisinskap, nettopp fordi de vet hvor effektivt det virker når hjerteinfarktet rammer.

Advarer mot blødningsfare

En av bivirkningene av tablettene er økt blødningsfare. Leder i Norsk forening for allmennmedisin, Petter Brelin mener det kan være risikofylt at folk diagnostiserer seg selv.
– Det er ikke alle brystsmerter som dreier seg om hjerteinfarkt. Noen ganger kan det være en sprukket hovedpulsåre, eller blødende magesår. Da er det farlig å ta en slik tablett, sier Brelin.
Les mer om saken hos NRK