Denne kan redde livet ditt

Når hjertealarmen går, er det et preparat ambulansearbeiderne alltid tar med seg. Den smertestillende tabletten går under flere navn. Albyl-E, Disprin, eller Aspirin. Felles for dem alle er at de redder liv, skriver NRK Norge.

Aspirin Illustrasjonsfoto: Wikimedia Commons

Aspirin Illustrasjonsfoto: Wikimedia Commons

– Det er et godt og velprøvd preparat, som vi har brukt i mange år. Det er veldig effektivt, forteller overlege Fredrik Høyen ved anestesiavdelingen ved Drammen sykehus.

Medikamentet inneholder acetylsalisylsyre, som har en blodfortynnende effekt og løser opp blodpropper som har festet seg i blodårene rundt hjertet. Ofte blir pasienten bedre i løpet av en halv time.

– Den har helt klart vært med på å redde liv. Den er enkel å ta med seg for ambulansepersonellet, og vi kan starte behandlingen med en gang, forteller Høyen.

Pasienter som allerede har fått konstatert hjertesykdom behandles ofte forebyggende med den smertestillende tabletten. Til tross for den åpenbart positive virkningen, vil ikke anestesilegen anbefale at folk hamstrer medikamentet for å ha det tilgjengelig i medisinskapet.

– I sentrale strøk vil folk raskt få den hjelpen som er nødvendig. Det kan være lurt å ta det med på hytta. Da kan pasienten ta tabletten etter å ha konferert med AMK-sentralen, sier Høyen.

Virkestoffet acetylsalisylsyre har en potensielt farlig bivirkning. Når blodet fortynnes oppstår også en økt blødningsfare. Likevel regnes preparatet som trygt å bruke i samråd med lege.

Les mer om saken hos NRK

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.