Hopp til hovedinnhold


Finnmark rundt for å gipse foten

Torsdag før påske brakk Petter Hirsti Roska (13) foten i Vadsø, fredag morgen ble han sjekket for brudd i foten i Hammerfest, måtte ta hurtigbåten til Alta og fly derfra for å komme hjem 01:30 natt til lørdag, og på etterkontroll i Kirkenes.

Torsdag før påske brakk  Petter Hirsti Roska (13) foten i Vadsø, fredag morgen ble han sjekket for brudd i foten i Hammerfest, måtte ta hurtigbåten til Alta og fly derfra for å komme hjem 01:30 natt til lørdag, og på etterkontroll i Kirkenes.

- Man må tydeligvis knekke foten før klokka ni fra mandag til onsdag for å få hjelp. De kan jo nesten legge ned hele ortopedien, sier mor Wenche Hirsti.

Les hele saken i Finnmarken: - Vet de ikke hvordan virkeligheten er?

Nøyaktig ei uke etter at Jakob Iversen (6) skadet albuen sin, brakk Petter Hirsti Roska (13) fra Vadsø ankelen. Han ble fraktet ned fra Røde Kors-hytta i Vadsø, og var på helsestasjonen rundt klokka 12, torsdag 2. april. Mor Wenche Hirsti (42) fikk beskjed om å pakke en bag fordi Petter skulle til Kirkenes sykehus. Men etter en stund kom det kontrabeskjed fra legen; Kirkenes kunne eller ville ikke ta imot 13-åringen. Han måtte til Hammerfest.

– Jeg så at fylkesordføreren uttalte at han ikke hadde hørt om lignende tilfeller som Jakobs ved Kirkenes sykehus. I så fall har han gått glipp av et og annet, sier Wenche Hirsti.

– Vet virkelig ikke politikerne hvordan virkeligheten er? I så fall må vi gjøre dem oppmerksomme på at jo da; det er sånn denne verden fungerer, fortsetter hun.

Måtte til Alta

I Vadsø konstaterte legen at det sannsynligvis var snakk om et brudd i Petters tilfelle, og foten ble midlertidig gipset. Han måtte vente på ambulanseflyet, og de tok av fra Vadsø rundt klokka 16. Ankomst Hammerfest var en time seinere, men han ble ikke sjekket av ortoped før fredag morgen.

– En turnuslege og en røntgenlege sjekket han på torsdag, men de kunne ikke se noe klart brudd på bildene. De sa at han uansett var blitt for hoven til å operere, forteller Wenche Hirsti.

Foten ble gipset på nytt etter sjekken på fredag, og Petter sendt hjem på krykker med beskjed om etterkontroll i Kirkenes 20. april. Han hadde store smerter, og hadde aldri gått på krykker tidligere. Legene sa dessuten at han kunne belaste foten til smertegrensen.

– Dette var fredag før påske, og selvfølgelig umulig å få fly fra Hammerfest. Så vi måtte ta hurtigbåten til Alta, og så vente på flyplassen der i 6,5 timer. Vi sto hjemme i stua klokka 01.30, natt til lørdag, sier Wenche Hirsti.

Legene reagerte

Petter og Wenche måtte altså Finnmark rundt for å gipse foten. På etterkontrollen i Kirkenes ble det endelig konstatert brudd, og han fikk streng beskjed om at foten ikke måtte belastes i det hele tatt.

– Røntgenlegene i Kirkenes spurte om dette var en ny Jakob-sak, og sa at vi måtte få det fram, sier Wenche Hirsti.

Det samme hadde legen som tok imot Petter i Vadsø sagt. Wenche sier på spøk at hun blir nødt til å polstre 13-åringen med hjelm heretter.

– Det virker jo ikke som de har ortopeder på dagtid engang i Kirkenes. Dette hadde ikke tatt lange tiden å sjekke der. Man må tydeligvis knekke foten før klokka ni fra mandag til onsdag for å få hjelp. De kan jo nesten legge ned hele ortopedien, sier Wenche Hirsti.

Slitsomt

Petter synes det hele var veldig slitsomt. Han måtte gå lenge før han fikk hjelp, og hadde vondt under ventetiden i Alta. Han hadde dessuten problemer med å komme seg av og på hurtigbåten siden han ikke hadde brukt krykker tidligere, og falt da han kom ut fra sykehuset.

– Det var sinnssykt vondt, jeg trådte på foten da. Ellers var det typisk at kiosken på flyplassen stengte da vi kom dit. Jeg hadde vondt, men vi fikk tak i noe smertestillende før kiosken stengte, sier Petter Hirsti Roska.