Hopp til hovedinnhold
Jørgen Nilsen
Jørgen Nilsen, leder for prehospital tjeneste i Finnmarkssykehuset. Foto: Alf Ove Hansen


Finnmark: – Alle stasjoner må vaske sjøl

Det er helt vanlig at ambulansearbeidere vasker stasjonen selv, skal vi tro Jørgen Nilsen i Finnmarkssykehuset.

Unntakene er Hammerfest, Honningsvåg og Luftambulansen i Alta, ifølge Altaposten (krever innlogging).

– Det er slik vi har det på alle stasjonene i Finnmark, at de ansatte vasker selv. Vi har 17 stasjoner og to luftambulansestasjoner, forteller Jørgen Nilsen, leder for prehospitale tjenester i Finnmarkssykehuset.

– De ansatte vasker selv, med egne vaskelister. Dette skal enhetsleder i Alta ta seg av. Renholdet må ivaretas, det er ikke sånn at jeg skal lage vaskelister for dem, sier han.

Den store forskjellen på de ansatte inne på sykehuset og ambulansepersonellet, mener han, er at inne på sykehuset driver man pasientbehandling, mens ambulansestasjonen er et vaktrom.

– Hva med påstanden om at de ikke har tid?

– Jeg kan ikke tro at de har så mye oppdrag, at de ikke rekker å vaske det sjøl. Jeg vet det, har vært snakka om det tidligere, men vi har sagt at de må gjøre som de andre stasjonene, sier han.

Og selv ikke etter å ha sett på statistikken for antall turer og timer med pasient, blir han overbevist. Forskjellen er nemlig ikke så stor.

– Men det er klart de har ganske mange oppdrag i Alta, like mange som Hammerfest og flere enn Kirkenes, og det er en stor stasjon, sier Nilsen.

På statistikken for Alta i fjor var det 3.500 turer og 8.600 timer med pasient. I Alta er det tre ambulanser, det vil si seks ansatte pluss to lærlinger. Hammerfest hadde 3.600 oppdrag og 6.000 timer med pasient. Det er to ambulanser i Hammerfest, samt en på Skaidi med to ansatte. Kirkenes har til sammenligning 2.900, 4.800 timer med pasient.

Lederen for prehospitale tjenester har vært inne på tanken om at renhold var noe man gjerne kunne hatt på stasjonen. Han mener imidlertid det ville utløse en betydelig sum penger om man skulle hatt profesjonelt renhold på alle stasjoner.