Hopp til hovedinnhold
Sentrum i Alta. Foto: Wikimedia Commons


Fikk ny ambulansestasjon – mista vaskinga

På den ett år gamle ambulansestasjonen i Alta fortviler verneombudet over manglende renhold.

Det er skittent og ekkelt, sier Gro-Anita Olsen Sætrum til Altaposten (krever innlogging).

– Dette går hardt ut over de ansatte, og det har aldri vært så mye mistrivsel før. Du føler du ikke blir verdsatt og det er ufyselig å komme på stasjonen. Det kan være så ille at det ligge hybelkaniner bortover hele gulvet, sand og kaffeflekker, forteller verneombud Gro-Anita Olsen Sætrum ved Alta ambulansestasjon.

De er 6-8 på vakt til enhver tid. 

Ambulansepersonellet i Alta har over 3.500 turer i året og 8.600 timer med pasient. De har 12-timersvakter og 2-døgnsvakter. De jobber sjelden med de samme, med unntak av sin faste makker. Ett år etter åpning av den nye ambulansestasjonen, er fortvilelsen stor.

– Jeg elsker jobben min, stasjonen og trivelige kolleger. Men det er fortvilende at det aldri vaskes her. Det er skittent og ekkelt, sier verneombudet.

Det er 20,5 faste sjåfører her, i tillegg til vikarer. Stasjonen er stor og flott, med god plass til ambulansene, vaskehall, oppholdsrom og soverom, garderober og vaskerom for klær. De har også et eget undervisningsrom. Til sammen er det flere hundre kvadratmeter som ikke blir vasket.

– Jeg lurer på hvor ofte de i administrasjonen vasker kontorene sine, de som sover hjemme i sine egne senger, mens vi er ute og kjører, spør hun retorisk.

Vanskelig å få tid

– Det er vanskelig å planlegge vasking, for vi kan plutselig måtte rykke ut mens vi står i vasking av do. Det sier seg selv at det ikke føles greit å dra rett fra vaskebøtta til et sykt, nyfødt spedbarn, eller alvorlig syke kreftpasienter, beskriver Olsen Sætrum.

Før de fikk den nye, moderne stasjonen, ble det vasket av Finnmarkssykehuset. Fra åpningsdagen var det slutt. Nå har de fått beskjed om at de må vaske sjøl.

– Vi har en flott og moderne stasjon, men den er stor, på flere hundre kvadratmeter. Ikke har vi tid til å vaske på vakta, og folk er ikke opplært til å gjøre det skikkelig, sier hun.

Verneombudet mener, at om de skal bruke all tid utenom kjøring på renhold, vil de slett ikke ha tid til faglig oppdatering på vakta.

Før påske hadde hun og makkeren en rolig dag, og vasket i ett i seks timer. De hadde problemer med å rekke over alt. De synes det er greit å vaske bilene, og har hatt mye ekstra renhold der, spesielt i koronatida. Men det fins grenser for hva de rekker i arbeidstida.

Stasjonen har ikke vært vasket en eneste gang under koronatida. Mens bilene skulle være strøkne og alle kontaktpunkt skulle være vasket, har selve stasjonen fått støve ned.