Hopp til hovedinnhold
Svensk ambulanse fra Vestre Gøtaland. Illustrasjonsfoto: Wikimedia Commons
Svensk ambulanse fra Vestre Gøtaland. Illustrasjonsfoto: Wikimedia Commons


Filming på ulykkesstedet et voksende problem: "Motbydelig oppførsel"

Folk som filmer, tar bilder og står i veien for ulykker og kriminelle hendelser er et økende problem for blålyspersonell i Sverige.

Ambulansepersonell Nina prøvde å redde livet til en mann mens nærmere 100 mennesker så på.

– De gleder seg over andres lidelser, sier hun til den svenske avisen Sydsvenskan.

En mann har hatt hjertestans midt på gaten i sentrum av Malmö.

Ambulansepersonell Nina er raskt på stedet med kollegene, men da har en klynge allerede samlet seg rundt mannen. De er så mange at hun ikke kommer frem til pasienten. Flere filmer hva som skjer.

– Det var nesten hundre mennesker. Mange var barn. Vi ba foreldrene fjerne barna og flytte seg. Men de hørte ikke på oss, sier Nina.

Hun blir tvunget til å ta en rask avgjørelse.

– Det var for mange mennesker til at vi kunne utføre arbeidet vårt på stedet, så vi tok mannen med bort til ambulansen. Alle som filmet med mobiltelefonene sine fulgte nesten med oss inn i bilen.

Å komme frem til et ulykkessted hvor det står folk som filmer det som skjer, har blitt så vanlig at Nina ser på det som hverdagslig. Utviklingen har eskalert spesielt de to siste årene, mener hun.

Det er frustrerende. Det er også en motbydelig oppførsel overfor mennesker som er rammet av ulykker. De gleder seg over andres lidelser.

Men jeg tror ikke de reflekterer over det. De tenker sannsynligvis bare på hvor mange "likes" de kan få på sosiale medier.

Det at folk velger å filme eller fotografere på et ulykkessted, kan skyldes den såkalte "tilskuereffekten".

Per Johnsson, professor i psykologi ved Lunds universitet, sammenligner det med å se en fotballkamp:

– Du ser på, men du er ikke direkte involvert. Du kan engasjere deg i kampen uten at det går utover deg selv. Det ligger i menneskets natur å være nysgjerrig, men av og til slår ikke etikk til: Skal jeg virkelig være her når dette skjer? sier Johansson.

Film og fotografering vil være en måte å huske hendelsen i etterkant, mener Per Johnsson.

– Du vil vise det til andre eller se det igjen senere. Var dette virkelig det som skjedde? Du stoler ikke på minnebildet ditt fra hendelsen.

Det er ikke ulovlig å ta bilder på et ulykkessted. Det kan imidlertid være kriminelt å spre materialet videre, for eksempel på sosiale medier.

Dette ble opplevd av en mann i Helsingborg, som spredte en film der en politimann i Göteborg ble skutt og det ble iverksatt hjerte- og lungeredning.

Mannen ble mistenkt og dømt for grov ulovlig inntrenging av personvern - en lov som ble innført i 2018 for å beskytte privatpersoner på nettet.

Siden loven ble innført har politiet i Sør-regionen i Sverige mottatt over 1000 anmeldelser - men så langt har bare 13 saker gått til retten.

Folk står i veien

Det største problemet er ikke deling av filmer, mener Nina.

Det som ødelegger mest er at ambulansepersonell ikke har rett til å flytte personer som forstyrrer arbeidet. Hvis folk ikke hører på henne og adlyder, må hun varsle politiet.

– En gang skulle vi hjelpe en person som satt fast under en buss. Da vi kom fram til stedet, sto en mann foran bussen og filmet hendelsen. Jeg ba ham flytte, og så havnet vi i en konflikt. Han nektet og jeg måtte ringe politiet.

Det tar tid fra arbeidet vårt og er sløsing med ressurser, sier hun.

– De kommer ofte så nært som mulig. Mange ganger blir de aggressive og hevder sin rett til å stå og filme. Vi må da ringe politiet for å få ro til å gjennomføre livreddende arbeid.