Hopp til hovedinnhold


Filmen «Ambulanse» fikk Kulturdepartementets menneskerettspris for kortfilm 2017

Kulturdepartementets menneskerettspris for kortfilm 2017 gikk til Sebastian Torngren Wartins film Ambulanse, en kortfilm som setter fokus på hvor sårbare og hjelpeløse vi er, både som individer og som samfunn, i møter med det fremmede, melder Norsk filminstitutt.
Menneskerettsprisen ble opprettet i 2004 på initiativ fra regjeringen for å stimulere flere filmskapere til å lage filmer med menneskerett som tema. Prisen deles ut hvert annet år og er på 50.000 kroner som går til filmens regissør. Norsk filminstitutt er sekretariat for prisen og den deles ut på Filmens hus.

Ambulanse

To kvinnelige ambulansearbeidere havner i konflikt med en gruppe rumenske innvandrere, etter å ha blitt kalt ut på det som ser ut til å være falsk alarm. Vaktleder, Sanne, stilles overfor et dilemma, og er tvunget til å ta en beslutning om å løse situasjonen, en beslutning som kan få fatale konsekvenser. Dette etterlater henne med spørsmålet – gjorde hun rett ?

Juryens begrunnelse

«Juryen har valgt å gi prisen til en film som setter fokus på hvor sårbare og hjelpeløse vi er, både som individer og som samfunn, i møte med det fremmede. Filmen viser hvor mye som plutselig kan være på spill når situasjonsforståelsen er fraværende, enten det skriver seg fra mangel på et felles språk eller fra manglende vilje til å forstå. Denne ambivalensen er en styrke ved filmen, som ikke tar side, men tvinger hver enkelt av oss til å reflektere over hvordan vi kommer «det fremmede» i møte, det gjelder også de som er fremmede i Norge.   Fortellingen fungerer også som en betimelig påminnelse om at selv i sterkt politiserte diskusjoner om innvandring er det viktig å verne om den retten alle personer har til grunnleggende helsehjelp. Kulturdepartementets menneskerettspris for kortfilm 2017 går til filmen Ambulanse av Sebastian Torngren Wartin.»
Les mer om saken hos NFI