Hopp til hovedinnhold
Lufttransport, ambulansefly. Foto: Live Oftedahl


Blir du akutt syk nå så sendes du rett til UNN eller Kirkenes

Det kan gi store utfordringer.

Med smitteutbruddet og den begrensede kapasiteten på Hammerfest sykehus, er Kirkenes og UNN midlertidige akuttsykehus for altaværingene, melder Altaposten.

Det er ikke uproblematisk. Mens smittesituasjonen i Alta enn så lenge synes å være under kontroll, til tross for at det for første gang siden april er påvist nye smittetilfeller, er situasjonen en annen i Hammerfest. 

Til sammen 17 personer, 12 av dem ansatte ved Hammerfest sykehus, har fått påvist covid-19. Kommunen har innført nye tiltak for å begrense smitten, og ved sykehuset jobbes det på spreng med å få kontroll.

Mandag morgen opplyser Finnmarkssykehuset at 89 ansatte sitter i karantene, foruten de 12 som er i isolasjon.

Endrer på akuttjenestene

Den ekstraordinære situasjonen har ført til at det er avgjort å endre på akuttjenestene for innbyggere i flere kommuner, deriblant Alta.

– Vi sender ikke akuttpasienter til Hammerfest sykehus, primært. Så nå blir vårt akuttsykehus Kirkenes eller UNN, og man prøver å unngå Hammerfest, sier kommuneoverlege Ingunn Heggheim.

– Det gjør at Alta kommune blir helt avhengig av lufttransport for å få unna sine pasienter. Vi kan ikke kjøre pasienter via landevei, det tar for lang tid, legger kommuneoverlege Peder Halvorsen til.

Flyttes over på fly

Dette har sine utfordringer. Rundt 90 prosent av ambulanseoppdragene i Nord-Norge går via bil. Faren er at lufttransporten blir overbelastet.

– Dette er en situasjon vi overvåker nøye. Det er en sak vi skal følge opp utover dagen i dag, vi er oppmerksom på hvilken flaskehals dette kan være, sier kommuneoverlegene.

– Vi jobber kontinuerlig med å få transportkapasiteten optimal for pasientene i Alta, slik at akuttilbudet deres ikke skal påvirkes av situasjonen som er i Hammerfest, sier Heggheim.

Les hele saken hos Altaposten.