Hopp til hovedinnhold
Ambulanse. Illustrasjonsbilde. Foto: OUS


Antall tilfeller med hjerteinfarkt har gått ned 40 prosent på 10 år

Folk flest har stumpet røyken, lever sunnere og får bedre medisiner. Dette har bidratt til en stor reduksjon i hjerte- og karsykdommer.

Nye tall viser stadig lavere dødelighetsrate for hjerte- og karsykdommer, noe som tyder på en gunstig effekt av endringer i livsstil, forebygging og behandling.

Endrede røykevaner har overveiende sannsynlig bidratt til redusert dødelighet av både hjerte- og karsykdommer og noen kreftformer. Dette forteller professor og faglig leder for Norsk hjerteinfarktregister, Kaare Harald Bønaa, til NRK

I 2021 var antallet tilfeller med hjerteinfarkt på 10.175. Dette er en reduksjon på 40 prosent på bare 10 år, i følge FHI. I 2012 var tallet på 13.035. Dette kommer frem i en ny rapport fra Dødsårsakregisteret.

På 1960-tallet døde 20–25 prosent av middelaldrende menn som ble innlagt på sykehus med hjerteinfarkt. I 2021 var dette tallet kun 2–3 prosent.

Det at nordmenn har blitt mye tyngre de siste årene ser ikke ut til å ha påvirket faren for hjerteinfarkt noe særlig, ifølge Bønaas.

Han sier de viktigste risikofaktorene for hjerteinfarkt er høyt kolesterol, røyking og høyt blodtrykk. Særlig stumping av røyken har bidratt til fallet.

Professoren mener vi kan få ned antallet hjerteinfarkt ytterligere hvis vi alle er mer bevisste på å unngå det farlige fettet inne i blodårene.