Hopp til hovedinnhold


Ambulanseforum nr. 1 2019 - ressurser og responstider

På dagsordenen i dette nummeret ser vi på ressurser og responstider. Ingen av helseforetakene klarer responstidsanbefalingene. Hvorfor ikke? Vi har intervuet «begge leire»: Sentralisering av ambulanser er i gang i ambulansetjenesten også. Hvordan begrunnes dette fra en ambulanseleder, og hvordan oppleves det i distriktet? 

Leder

Kampen for tilværelsen - de samfunnsøkonomiske prognosene til Statistisk sentralbyrå (SSB) gir en forståelse for hvorfor helseforetakene prøver å stramme inn livreima. Hvordan utnytte ressursene smartere?

Tall som teller

Ny runde på oppdragsstatistikk i ambulanse - både bakke, båt, fly og helikopter, og legevaktsoppdrag. Denne gangen med korrekte tall ut fra tallene til SSB.

Øyeblikket

Norges nordligste paramedisiner­studenter har vært gjennom et halvt år med teori på skolen og praksis - på akuttmottaket, AMK og i ambulansetjenesten. Dagen Ambulanseforum er på besøk deler de kasuistikker fra akuttmottaket.

Siden sist

Anbudet på ambulansebiler ble annullert i januar. Talegruppene NOSE muliggjør kommunikasjon på tvers av landegrensa med Sverige. TV-dokumentarserien 113 på NRK har fått enorme seertall. Falck har konstruert den første elbilen som utrykningskjøretøy.

Hva skal framtidas paramedisiner kunne?

Framtidens paramedisin-utdanning er i støpeskjeen: Hvordan blir den? Blir disse det prehospitale rommets helt - eller potet - som kan brukes til alt?

På dagsordenen: 

Økt oppdragsmengde, færre ambulanser

Fra 2011 til 2017 har oppdragsmengden i bakkeambulansetjenesten økt fra 600 000 til 700 000, altså en økning på nesten 17 prosent, ifølge SSBs tall.

Kampen for tilværelsen

Responstider. Antall ambulanser. Antall oppdrag. Hva er trendene i norsk ambulansetjeneste?

Tallenes tale: Utfordringer framover

Kostnadene i helsevesenet vil bli en stor utfordring framover, ifølge Erling Holmøy, forskningsleder i Statistisk sentralbyrå (SSB).

– Ingen hadde takket nei til flere ressurser

– I utgangspunktet tror jeg at alle ambulansetjenester er interessert i å opprettholde beredskapen der de er representert i dag, sier Morten Dragsnes, leder for Fellesfunksjonen ambulansetjenesten i Midt-Norge.

– Tryggheten er borte

Øyboere i Sør-Troms uttrykker at de har mistet tryggheten etter at ambulansebåten på Bjarkøy forsvant ved nyttår. Leder for aksjonsgruppa forteller hvorfor.

– Det økonomiske preger oss ganske hardt

Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN) har fått mange negative medieoppslag etter endringer og endringsforslag i ambulansetjenesten.

Blør vi saktere?

Sverre Håkon Evjus spørsmål gikk som en farsott over hele landet, og har blitt en «saying»: En setning som politikere og beslutningstakere ikke kommer unna når man foreslår å bygge ned akuttilbudet i distriktene.
Innlegg: 

For rigid taushetsplikt for helsepersonell

Det er bekymringsfullt at de som skal tolke lovteksten hverken har juridisk eller helsefaglig bakgrunn, skriver Bjørn Kristiansen. Han jobber som ambulansearbeider ved Sørlandet sykehus, og skriver dette innlegget som privatperson.
Portrettet: 

Gullguttene

Møt landslaget der ingen sitter på benken. Joakim, Ole Petter og Magnus er norgesmestere i ambulansefag. Nå skal de ut i verden og konkurrere.

Litt av et pilotprosjekt i USA

Jan Rovde (53) oppfylte den amerikanske drømmen og flyr nå ambulansehelikopter i Virginia og Washington, D.C.
– Å fly i dette området innebærer full bakgrunnssjekk flere ganger i året.
Forskning: 

Kalde fakta om nedkjølte hjerter

Erik Sveberg Dietrichs’ forskning kan bidra til at flere overlever når kroppen skal varmes opp etter sterk nedkjøling.

Test deg selv: Hypotermi

Her er vinteren, den kalde fine tida hvor man må passe ekstra på å holde varme i pasienten. Har du fått med deg den «nye» retningslinjen for aksidentell hypotermi som kom i 2017? Er den implementert i din tjeneste? Lykke til!
Stasjonen vår: 

Små pasienter, stor kompetanse

– Når ikke barnet kan komme til sykehuset, kommer sykehuset til barnet, sier barnelege Vincent Ollier. Ambulanseforum besøker SAMU 92, barneambulansen på fire hjul syd for Paris.