Hopp til hovedinnhold
Ola Yttre. Foto: Ambulanseforbundet i Delta
Ola Yttre. Foto: Ambulanseforbundet i Delta


Ambulanseforbundet fortsetter innsatsen for kompetanse og responstid

– Responstidssaken holder vi tak i helt til vi kommer i mål, forsikrer Ola Yttre, leder for Ambulanseforbundet i Delta.

– Vi kommer til å fortsette å holde et klart fokus på lik kompetanse og responstidskravene. Nå har vi fått fornyet oppmerksomhet om viktigheten av god akuttmedisinsk beredskap.

Det er bra. Vi fortsetter innsatsen, sier Ola Yttre, leder for Ambulanseforbundet i Delta.

Ambulanseforbundet har gjennom flere år reist over hele landet og møtt ordførere, lokalpolitikere og andre aktører for å fremme kravet om responstid.

Samtidig har Ambulanseforbundet gjennomført flere møter på Stortinget med partiene.

I mars i år fikk Ambulanseforbundet fullt gjennomslag da Stortinget vedtok å be «regjeringen forskriftsfeste responstider for ambulansetjenesten og sette en standard for kompetanse og akuttmedisinsk utstyr i ambulansebilene og på ambulansebasene.»

Kort tid etter stortingsvedtaket sendte Ambulanseforbundet i Delta sammen med 187 ordførere og varaordførere, LHL Hjerneslag, Hjernerådet, Lokalsamfunnsforeningen og Brannvesenet Midt IKS brev til regjeringen og de politiske partiene med spørsmål om akuttmedisinsk beredskap.

Nå har de fått svar.

Spørsmål til politikerne

Spørsmålene som ordførerne og organisasjonene ønsket svar på var disse:

  1. Hvordan følges opp nylig stortingsvedtak med å forskriftsfeste responstid?
  2. Er det behov for endringer av dagens modell med helseforetak for å sikre økt politisk innflytelse og likeverdige tjenester for øyeblikkelig hjelp i alle norske kommuner? Bør prehospitale tjenester omorganiseres og fristilles fra dagens helseforetak?
  3. Ut fra akuttforskriften har både helseforetak og kommuner ansvar for øyeblikkelig helsehjelp. Hvordan tydeliggjøre ansvarsforhold i akuttforskriften, både for å unngå forskyving av ansvar mellom kommuner og helseforetak ut fra økonomiske utfordringer og for bedre samhandling?
  4. Hvilke tiltak vil dere gjennomføre for å sikre helikopterlanding ved norske sykehus?
  5. Vil ditt parti sette krav om likeverdige tjenester for øyeblikkelig hjelp i regjeringsforhandlinger, og på hvilken måte?

Responstidskrav i statsbudsjettet

I sitt svar skriver helse- og omsorgsminister Bent Høie blant annet at Helse- og omsorgsdepartementet vil omtale saken om å forskriftsfeste responstid for ambulansetjenesten og oppfølgingen av denne i Prop. 1 S (2021-2022).

Høie skriver videre at regjeringen i Nasjonal helse- og sykehusplan 2020-2023 legger helseforetaksmodellen til grunn.

Høie understreker at akuttmedisinforskriften slår fast at kommunene og de regionale helseforetakene skal sikre en hensiktsmessig og koordinert innsats i de ulike tjenestene.

– Flere helseforetak og kommuner har utviklet et godt samarbeid, men fortsatt kan samarbeidet bli bedre.

Helseforetakene har derfor fått i oppdrag, i samarbeid med kommunene i helsefellesskapene, å gjennomgå de akuttmedisinske tjenestene utenfor sykehus i neste utviklingsplan, svarer Høie.

For og mot foretaksmodellen

Kristelig Folkeparti vil høyne kapasiteten og kompetanse i de akuttmedisinske tjenestene utenfor sykehus. KrF vil videreføre dagens styringsmodell for sykehussektoren, men styrke den demokratiske styringen.

SV vil stille «klare krav for at responstiden følges». SV vil erstatte helseforetakene med en «forvaltningsmodell».

Senterpartiet vil styrke sykehusøkonomien og ønsker en utredning om detaljene når det gjelder forskriftsfestet responstid. Partiet vil også forskriftsfeste hvilken kompetanse og hvilket utstyr som skal være i ambulanser.

Senterpartiet vil avskaffe helseforetaksmodellen og går inn for at styrene velges av og blant fylkestingets medlemmer.

Senterpartiet ønsker en utredning av den kommunale akutthjelperordningen.

Rødt vil avvikle helseforetaksmodellen og styrke ambulansetjenesten.

Fremskrittspartiet vil avskaffe de regionale helseforetakene, og fordele oppgavene mellom en nasjonal styringsenhet og de enkelte helseforetakene. Partiet sier at de vil styrke de prehospitale tjenestene.

– Vi har jobbet intenst og målbevisst med responstid gjennom mange år. Denne saken kommer vi til å holde tak i helt frem. Det må være god ambulanseberedskap med god kvalitet.

Publikum må ha trygghet for at ambulansetjenesten fungerer og at responstiden holdes.

Du må vite at ambulansen kommer enten du befinner deg på Nordberg eller Nordkapp. Hvert sekund teller, sier Yttre.