Hopp til hovedinnhold


Ambulanseflyene mister piloter. Nå blir Solvik-Olsen bedt om å ordne opp

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen må svare på et skriftlig spørsmål om uroen rundt ambulanseflyene, melder Fri Fagbevegelse.

Bakgrunn: Piloter har sagt opp. – Vi frykter ikke for framtiden
Les ogsåÅtte av cirka 100 ambulanseflypiloter har sagt opp

I sommer tapte dagens operatør, Lufttransport AS, anbudet for ambulanseflytjenesten til svenske Babcock Scandinavian Air Ambulance AB. Operatørskiftet skjer 1. juli 2019.

Minst seks piloter har nå sagt opp i Lufttransport og fått jobb i Norwegian, halvannet år før det blir operatørskifte. Flere skal være i ferd med å søke nye jobber, etter det frifagbevegelse.no kjenner til.

Nå løfter stortingsrepresentant Marit Arnstad saken til politisk hold. Hun spør samferdselsministeren om han vil ta initiativ til at operatørskiftet løses ved hjelp av virksomhetsoverdragelse, slik Norsk Flygerforbund har tatt til orde for.

Krever virksomhetsoverdragelse

Dermed griper Marit Arnstad fatt i et problem som bransjen lenge har spådd.

Operatørskiftet har nemlig skapt stor uro i Norsk Flygerforbund og blant pilotene som i dag arbeider i ambulanseflytjenesten. Bakgrunnen er at tjenesten nå skal driftes 300 millioner kroner billigere i seks år.

Frykten er at pilotene vil forsvinne en etter en og at hele tjenesten kollapser før overdragelsen. Allerede har seks sagt opp. Administrerende direktør i Lufttransport AS, Frank Wilhelmsen bekreftet antallet overfor Nordlys i midten av desember, og uttaler til samme avis at det i kortere perioder tåles færre enn dagens 100 ansatte flygere. Men får man flere oppsigelser kan det by på utfordringer, legger han til.

For å sikre en myk overgang mener flygerforbundet at pilotene som betjener tjenesten i dag må overføres til det nye selskapet, i stedet for å søke jobb i Babcock.

Les hele saken hos FriFagbevegelse