Hopp til hovedinnhold
Dansk ambulanse. Illustrasjonsfoto: Alf van Beem, Wikimedia
Dansk ambulanse. Illustrasjonsfoto: Alf van Beem, Wikimedia Commons


Ambulansearbeidere fratatt masker – frykter for sikkerheten

DANMARK: – Vi er redde for å bli smittet med korona, sier ambulansearbeidere sør i Danmark.

For få dager siden ble alle maskene fjernet fra ambulansene. Det skaper frygt og sinne hos ambulansearbeidere, skriver fyens.dk.

Region Syddanmark har besluttet å fjerne maskene fra bilene og i stedet samle dem på sykehuset hvor de skal brukes av leger og sykepleiere som behandler korona-pasienter, skriver Berlingske.

Utbruddet av Covid-19 i Danmark har gjort ansiktsmasker og håndsprit til en manglevare.

Også på sykehusene hvor man nå samler alle de såkalte vernemidler sammen, slik at personellet kan beskytte sig mot smitte.

Derfor har Region Syddanmark besluttet å fjerne FFP3-masker, som beskytter mod virus og bakterier. Dem bruker ambulansearbeiderne normalt når de er ute hos pasienter med pustesproblemer - eksempelvis tuberkulose.

Dette skaper utrygghet hos ambulansearbeiderne:

– Det er vår sikkerhet ute i fronten som det rokkes ved. Det virker uforståelig, for vi er noen av dem som er tettest på pasientene, sier Fritz Kjær, fellestillitsvalgt i Ambulance Syd til avisen.

Ambulansearbeiderne har fått utlevert kirurgiske munnbind i stedet, men de frykter likevel at de er utsatt for smitte når de kommer ut til pasienter med symptomer på koronasmitte.

Ambulansearbeiderne har ingen grunn til å være bekymredt, lyder det fra lederen for ambulanseområdet i Region Syddanmark, prehospital leder Gitte Jørgensen.

Hun mener nemlig at mange ambulansearbeidere brukte masker når det ikke trengtes. Nå har personellet på sykehuset mer bruk for dem, derfor er de tatt vekk.

– Hvis alle var enige i at man kun brukte dem når det var anbefalt, ville det ikke vært et problem. Men når vi skal legge flere hundre ut daglig, fordi de brukes til noe de ikke skal brukes til, så er det et problem, sier hun til fyens.dk.

Hun råder derfor ambulansearbeiderne til å holde avstand til pasientene, inntil en legebil med masker kommer, og en lege kan avgjøre om pasienten skal på sykehus eller ikke.