Hopp til hovedinnhold
Ambulansepersonell i arbeid inne i ambulanse.
Ambulansepersonell i arbeid inne i ambulanse. Illustrasjonsfoto: Thinkstock


The New York Times: Disse yrkene er mest i faresonen for koronaviruset

Mange av dem som fortsatt går på jobb, er også i nærkontakt med andre. Da kan smittefaren være stor. I denne oversikten kan du se hvor faren er størst.

Koronaviruset gjør at mange jobber hjemmefra eller er i karantene nå. Alle som kan, skal unngå nærkontakt med andre for å hindre at smitten sprer seg videre i samfunnet, skriver Aftenposten.

Men mange er fortsatt på jobb. The New York Times har laget en oversikt over hvilke yrkesgrupper som har høyest smitterisiko i disse dager:

Skjermdump fra the New York Times.

De ulike yrkesgruppene ble risikovurdert ved hjelp av O*NET, en database fra det amerikanske arbeidsdepartementet. Basen beskriver de fysiske forholdene som gjelder for ulike yrker.

Verst for helsearbeiderne

Øverst på listen havner helsearbeiderne: tannleger, ambulansepersonell, sykepleiere og så videre.

Det er en situasjon vi kan kjenne igjen fra norske sykehus. Ved Oslo universitetssykehus (OUS) er 1081 ansatte i karantene på grunn av nærkontakt med en smittet eller reise i utlandet.

– Det store antallet ansatte som er smittet eller i karantene, utgjør en stor utfordring for driften av sykehuset og vår evne til å yte forsvarlig helsehjelp, sa administrerende direktør Bjørn Atle Bjørnbeth søndag.

OUS sier at det også er utfordrende å skaffe nok smittevernutstyr. 

Også hjemmesykepleiere og hjemmeassistenter utmerker seg på listen til The New York Times. Mange av dem jobber med eldre, som er en svært koronautsatt gruppe.

Slik fungerer oversikten:

Avisen deler inn yrkesgruppene etter tre faktorer: Hvor nær de ulike yrkesgruppene kommer andre i hverdagen, hvor mye de utsettes for sykdom, og hvor mange som har yrket.