Arbeidsmiljø
#MeToo-kampanjen startet i midten av oktober. Den handler om at alle kvinner som har opplevd seksuell trakassering eller overgrep ikke lenger tier stille om det, men danner et fellesskap ved å fortelle om det. Illustrasjon: Thinkstock
Ambulanseforum nr. 5 2017 - på dagsordenen: Seksuell trakassering i ambulansetjenesten
I årets siste og desidert største nummer får vi bli med på fall og eksplosjoner i Sykehuset i Vestfolds ambulansemesterskap og terrorøvelsen til Oslo universitetssykehus. Vi kikker inn i Helse Bergens beredskapstog og følger HiOAs bachelor paramedic-studenter på øvelse i håndtering av psykiatripasienter. Denne høsten har det vært masse fokus på seksuell trakassering i ulike bransjer. Vi har sett nærmere på ambulansetjenesten.
SPESIALTILBUD VED INNMELDING NÅ: FÅ NESTE ÅRS ABONNEMENT TIL 2017-PRIS
Sjekk her!
Her er en oppsummering av sakene i dette nummeret:
Leder
Mer åpenhet: #metoo-kampanjen viser at seksuell trakassering er et omfattende og fortiet problem i mange bransjer. Mye tyder på at dette også gjelder ambulansetjenesten.
Øyeblikk:
Terrorøvelse i Oslo dagen før en lignende terrorhendelse på Manhattan.
Beredskapstoget i Helse Bergen: Ekte samvirke og en viktig ressurs ved ras, branner og andre ulykker Bergensbanen.
Fra fall til festivaleksplosjon
Bli med på lokaloppgjøret til Sykehuset i Vestfold. Vinnerlaget deltar i det nasjonale mesterskapet neste år.
Ny akuttmedisinforskrift:
Foreslår å forlenge overgangsperioden
Ambulanseledere i ulike helseforetak gir uttrykk for at de er fornøyde med signalene fra Helse- og omsorgsdepartementet, og er samstemte om at en utsettelse var riktig.
På dagsorden - seksuell trakassering:
Flere kvinner i ambulansetjenesten føler seg utrygge på jobb og opplever at om de klager blir de sett på som problemet, mens de som driver med seksuell trakassering får fortsette som før.
– Menn mener det trolig som smiger, men et klyp i rompa eller kommentarer om puppene dine, oppleves ikke som smiger, sier Erix Hox, hovedtillitsvalgt i Oslo universitetssykehus for Fagforbundet.
– Hva er ditt forhold til analsex?
– Hva er ditt forhold til analsex? spurte den erfarne ambulansearbeideren i Vestre Viken første gang de sto ute og tok en røyk sammen.
Hva skjedde når det ble varslet?
Ofte tør man ikke varsle når man ikke vet om andre har blitt utsatt for lignende ting. Her er ambulansekvinnenes versjon av hva som skjedde når de varslet.
Hvordan burde ledelsen følge opp varslinger?
Kvinner i ambulansetjenesten som varsler om seksuell trakassering reagerer på hemmeligholdelse og mangelen på informasjon fra ledelseshold.
– Dette er utfordrende saker
– Vi frykter mørketall, sier Ola Borstad, ambulansesjef ved Oslo universitetssykehus
– Det har gått 16 år mellom sakene
Guttorm Brattebø, tidligere avdelingsleder for ambulansetjenesten i Helse Bergen, sier han ikke kjenner til at et tiltak for å håndtere seksuell trakassering har vært å sette lås på dørene på soverom og garderobe på noen stasjoner.
– Det skal ikke forekomme
– Vi har selvsagt nulltoleranse, sier Øyvind Østerås som startet i jobben som avdelingssjef for Akuttmedisinsk klinikk i Helse Bergen den 1. oktober. Han presiserer at han ikke har vært inne i noen saker omkring seksuell trakassering ennå.
Likestillingsombudet:
– Åpenhet er viktig
– De som har rapportert om seksuell trakassering må få vite konklusjonen på saken, sier Claus Jervell, fagdirektør i Likestillingsombudet.
Likestillingsombudets oppskrift:
- Arbeidsgivere har plikt til å forebygge og hindre trakassering og seksuell trakassering. Ansatte bør derfor kunne forvente at arbeidsgiver har en klar holdning til problemet, og evne til å sikre at trakasseringen tar slutt og får konsekvenser for de som trakasserer.
Den syklende sjefslegen på vei til ambulansetrubaduren
Sven Erik Gisvold og Kay Kolmannskog fikk skrudd sammen en avansert ambulansetjeneste over noen speilegg på Singsaker i Trondheim.
Skeptisk til norsk sykehusutvikling
– Innføringen av New Public Managment (NPM) i helsevesenet har vært en ulykke. Foretaksreformen fra 2002 driver helsevesenet etter forretningsmessige, industrielle prinsipper. Det har vært en misere, for det er forskjeller på skruer og muttere og å drive behandling av mennesker, sier Sven Erik Gisvold.
Hvem sitt ansvar er det å sjekke om helsekravene for utrykningskjøring er oppfylt dersom man er i tvil om det? Quizen kommer her når bladet er ute. Ta testen her. Lykke til!
Noe å lære av: Feil hastegrad - mann døde
En mann døde av tarmslyng etter å ha ventet nesten halvannen time på ambulanse. Fylkesmannen i Vestfold fastslår at Horten legevakt og Sykehuset i Vestfold (SiV) brøt kravet til forsvarlighet.
Slik takler du psykiatripasienter
Det er trøbbel i Sorgenfrigata. En 25 år gammel mann med bipolar lidelse tror han er Gud.
Sen neonatal sepsis
Vanskelig å oppdage, vanskelig å utelukke, livsviktig å behandle.
Psykiaterens hjørne:
En ung jente har kuttet seg på armenene for tjuende gang
Noen har ringt 113. Kanskje er det henne selv. For tjuende gang.
Nytt om navn: Ny ambulansesjef i Helse Bergen
Den 1. oktober i år startet Øyvind Østerås (41) som avdelingssjef for Akuttmedisinsk klinikk i Helse Bergen, med ansvar for ambulanse, luftambulanse og AMK.
Stavangers nye megastasjon
Stasjonen er tilpasset dagens stab, oppdragsmengde og oppgaver. Bli med inn!