Aktuelt

VIL SLÅ SAMEN HELSETILSYNET OG UKOM: – Vi trenger en ny meldeordning for alvorlige hendelser i helse- og omsorgstjenesten.
VIL SLÅ SAMEN HELSETILSYNET OG UKOM: – Vi trenger en ny meldeordning for alvorlige hendelser i helse- og omsorgstjenesten, sier helse- og omsorgsmininister Jan Christian Vestre.

Vil slå sammen Helsetilsynet og Ukom

Regjeringen ønsker å samle kompetansen i Statens undersøkelseskommisjon for helse- og omsorgstjenesten (Ukom) og Helsetilsynet.

Publisert Sist oppdatert

– I det videre arbeidet med sammenslåingen, vil vi ha god dialog og prosess med Ukom og Helsetilsynet. Arbeidsplassene i Stavanger skal bevares. Både Ukom og Helsetilsynet har i dag dyktige ansatte som vi er opptatt av å ivareta på best mulig måte. Vi er opptatt av å ha med oss deres viktige kompetanse i arbeidet framover, sier helse- og omsorgsmininister Jan Christian Vestre i en pressemelding. 

Regjeringen skriver videre i pressemeldingen at de vil komme tilbake til hvordan sammenslåingen skal gjøres og når den skal tre i kraft. I april 2022 oppnevnte regjeringen Varselutvalget for å vurdere varselordningene til Statens helsetilsyn og Ukom.  Utvalget har foreslått at det man i dag kjenner som varselordningene, endrer navn til meldeordning. Utvalget mener at dagens varselordninger ikke i tilstrekkelig grad bidrar til bedre kvalitet og pasient- og brukersikkerhet i hele helse- og omsorgstjenesten, og at formålet med en meldeordning i større grad enn i dag må være å bidra til læring og forbedring. Regjeringen skriver i pressemeldingen at de støtter dette og mener derfor at navnet bør endres fra varselordning til meldeordning slik utvalget har foreslått.

Det tas sikte på å sende et høringsnotat med forslag til lovendringer på høring i løpet av 2024. I pressemeldingen sier Vestre at vi trenger en ny meldeordning for alvorlige hendelser i helse- og omsorgstjenesten.

Om Ukom

Ukoms samfunnsoppdrag er å bidra til å gjøre helse- og omsorgstjenesten tryggere både for pasienter, brukere og helsepersonell. Ukom undersøke alvorlige hendelser og andre alvorlige forhold i helsesektoren: Hva skjedde og hva var årsakene til hendelsen? Basert på deres analyser og funn, gir de anbefalinger. Hensikten er å unngå at lignende skjer igjen. Når Ukom gjennomfører undersøkelser, skal de ikke vurdere lovligheten av behandlingen (forsvarlighet). Ukom skal heller ikke fordele skyld eller gi straffereaksjoner når noe går galt. Deres mandat er å prøve å forstå hva som har skjedd og hvordan vi kan unngå at det skjer igjen. Ukom ble etablert i Stavanger med Pål Iden som direktør. Per mars 2021 har Ukom mottatt om lag 1800 meldinger som har ført til flere undersøkelser og anbefalinger om endringer. 

Les mer om Ukom

Om Helsetilsynet

Statens helsetilsyn (Helsetilsynet) er faglig uavhengig og har det overordnede tilsynsansvaret for sosiale tjenester, barnevern- og helse- og omsorgstjenester, enslige mindreårige i asylmottak og folkehelsearbeid.

Statsforvalteren er regional tilsynsmyndighet og klageinstans, og er direkte underlagt Helsetilsynet på disse områdene.

Tilsynsmyndighetene arbeider for at befolkningen får gode helse-, sosial- og barnevernstjenester når de trenger det. Det innebærer å ha oversikt over sosiale og helsemessige forhold i befolkningen, med særlig vekt på tjenestenes plikt til å oppfylle utsatte gruppers rettigheter. Tilsynet skal videre følge med på hvordan tjenestene og personellet utøver virksomheten sin og gripe inn overfor virksomheter og helsepersonell som utøver virksomheten i strid med lovgivningen.

Gjennom tilsyn, rådgivning og behandling av klager skal Helsetilsynet sammen med statsforvalterne bidra til å styrke sikkerheten og kvaliteten i tjenestene.

Les mer om Helsetilsynet

– Ved å samle ressursene til tilsyn og læring, mener jeg vi vil bli bedre til å lære av feil og dermed kan forebygge alvorlige hendelser bedre. Det er også et mål at det skal oppleves trygt for helsepersonell å melde, sier Vestre.

Regjeringen skriver i pressemeldingen at en undersøkelsesordning for saker om vold, overgrep og grov omsorgssvikt mot barn, skal også legges til Helsetilsynet. Man får mest mulig læring og forebygging ved å samle ressursene på denne måten, mener regjeringen.

Powered by Labrador CMS