Ole Andreas Teie (f.v.), Odd Ivar Jeppesen og Petter Hellerud har tatt paramedic-studier på NTNU Gjøvik, men falt utenfor slik overgangsordningen for å godkjennes som paramedisinere. – Nå skal det feires, sier Teie til Ambulanseforum. Kristian Albertsen var ikke med da bildet ble tatt. Foto: Jørn Finsrud.

Overgangsordningen på plass: - Nå skal det feires!

Etter høringsrunde med mer enn 200 svar er overgangsordningen nå klar. – Dette er en stor seier, sier Ole Andreas Teie, som i første omgang falt utenfor overgangsordningen.

Publisert Sist oppdatert

Foreløpig er det lite informasjon fra departementet, men de skriver at det nå er fastsatt forskrift om overgangsordning med særlige vilkår for rett til autorisasjon som paramedisiner for ambulansearbeidere og sykepleiere.

Fra 2022 til 2030

Utgangspunktet da overgangsordningen ble sendt til høring i vinter, var at kandidater for overgangsordningen måtte ha praktisert den fullførte utdanningen i minimum 2,5 av de siste 5 årene før 1. mai 2022. Ut fra informasjon Fagforbundet har fått tilsendt, skriver de at det er vedtatt at man må ha oppfylt kravene innen 2030, og ikke 2022.

– Vi er veldig fornøyd med at regjeringen har hørt på oss og våre medlemmer, sier Iren Luther som er leder for yrkesseksjon helse og sosial i Fagforbundet.

Har jobbet for å få folk med

Med kravene som var satt før overgangsordningen ble sendt til høring, falt de siste studentkullene som utdanner seg til paramedic ved NTNU utenfor. Paramedic-studenter fra NTNU har under prosessen jobbet hardt for å bli inkludert, og har hatt samtaler med en rekke politikere. Så mange som 200 personer fra ambulansetjenesten falt utenfor kravet som i utgangspunktet ble satt. Da overgangsordningen ble sendt til høring var det nettopp dette som dominerte de innsendte høringssvarene. I alt ble det sendt inn mer enn 200 høringssvar.

– Vi har jobbet hardt mot politikere, departement og fått folk til å sende inn høringssvar. Det ser ut som vi har lyktes. Med det trykket fra alle som var urettferdig behandlet er jeg kanskje ikke så overrasket, sier Ole Andreas Teie til Ambulanseforum.

– Så hvis alt dette er riktig, er det en stor seier. Det skal feires, avslutter Teie før han får en ny telefon fra kolleger og medstudenter som har fått med seg nyheten.

Fem års yrkeserfaring

Etter hva Ambulanseforum kjenner til, gir den vedtatte overgangsordningen personer utan bachelorgrad i paramedisin mulighet til å søke autorisasjon som paramedisiner, som en tidsavgrenset overgangsordning, under visse vilkår.

Ambulansearbeidere eller sykepleiere med videreutdanning i paramedisin (nasjonal paramedic) eller master i prehospitale tjenester kan søke autorisasjon når de har oppnådd fem års yrkeserfaring fra prehospitale tjenester for å kunne søke autorisasjon.

Også sykepleiere

Personar med autorisasjon både som sykepleier og ambulansearbeider kan søke når de har oppnådd fem års yrkeserfaring fra prehospitale tjenester. Det stilles som krav at all utdanning må være påbegynt seinest 25. juni 2024, samme dato som da overgangsordninga er blitt vedtatt.

Alle krav må vere oppfylt innan 1. januar 2030.

Fagforbundet skriver at en annen gruppe som ikke var med i det opprinnelige forslaget, var sykepleiere med fagbrev i ambulansefaget.

– Regjeringen var enig med Fagforbundet. Nå kan sykepleiere som har autorisasjon som ambulansearbeider søke autorisasjon som paramedisiner, sier Iren Luther på nettsiden til Fagforbundet.

Oppdatert kl 14:35, i faktaboksen nedenfor er den nye forskriften:

Forskrift om overgangsordning med særlige vilkår for rett til autorisasjon som paramedisiner for ambulansearbeidere og sykepleiere

Forskrift om overgangsordning med særlige vilkår for rett til autorisasjon som paramedisiner for ambulansearbeidere og sykepleiere

Fastsatt ved kgl.res. 25. juni 2024 med hjemmel i lov 25. mars 2022 nr. 14 om endringer i helsepersonelloven (autorisasjon av naprapater, osteopater og paramedisinere) del II nr. 3.

§ 1. Hvem forskriften gjelder for

Forskriften gjelder i en overgangsperiode for helsepersonell med autorisasjon som enten ambulansearbeider eller sykepleier eller autorisasjon som både ambulansearbeider og sykepleier, som søker om autorisasjon som paramedisiner.

§ 2 Definisjoner

Med yrkeserfaring fra prehospitale tjenester menes i denne forskriften ambulansetjeneste, medisinsk nødmeldetjeneste ved akuttmedisinsk kommunikasjonssentral (AMK) og legevaktsentral, og tjeneste ved legevakt.

Med pasientnært arbeid menes i denne forskriften arbeid i form av vurdering og behandling i direkte kontakt med pasienten.

§ 3. Særlige vilkår for søker som har autorisasjon som enten ambulansearbeider eller sykepleier

Søker har rett til autorisasjon som paramedisiner etter helsepersonelloven dersom søker innen 1. januar 2030:

a) har autorisasjon som enten ambulansearbeider eller sykepleier

b) har bestått videreutdanning i paramedisin med 60 studiepoeng eller master i prehospitale tjenester med 120 studiepoeng, som ble påbegynt før denne forskriften trådte i kraft

c) har oppnådd minimum 5 års yrkeserfaring fra prehospital tjeneste i 100 prosent stilling eller tilsvarende omfang i deltidsstilling, etter tildelt autorisasjon som ambulansearbeider eller sykepleier

d) har minimum 50 prosent av yrkeserfaringen etter bokstav c fra pasientnært arbeid og

e) har gjennomført minimum 50 prosent av yrkeserfaringen etter bokstav c etter bestått videreutdanning, dersom søker har bestått videreutdanning i paramedisin.

Søker må i tillegg oppfylle vilkårene etter helsepersonelloven § 48 andre ledd.

For søker som er i permisjon eller har annet fravær fra utdanning eller tjeneste 1. januar 2030 og har mindre enn ett års gjenstående utdanning eller yrkeserfaring for å oppfylle kravene etter første ledd, er fristen ett og et halvt år fra søker er tilbake i utdanningen eller tjenesten.§ 4. Særlige vilkår for søker som har autorisasjon som både ambulansearbeider og sykepleier

Søker har rett til autorisasjon som paramedisiner etter helsepersonelloven dersom søker innen 1. januar 2030:

a) har autorisasjon som både ambulansearbeider og sykepleier

b) har oppnådd minimum 5 års yrkeserfaring fra prehospital tjeneste i 100 prosent stilling eller tilsvarende omfang i deltidsstilling, etter tildelt autorisasjon som både ambulansearbeider og sykepleier. Yrkeserfaringen må være oppnådd i løpet av de siste 10 årene.

c) har minimum 50 prosent av yrkeserfaringen etter bokstav b fra pasientnært arbeid der søker har arbeidet selvstendig og utført selvstendige helsefaglige beslutninger om pasientbehandling og legemiddeladministrasjon, f.eks. selvstendig vurdering og beslutning om videre henvisning av pasient til annet helsepersonell, administrasjon av legemidler, og sikring av luftveier.

Søker må i tillegg oppfylle vilkårene etter helsepersonelloven § 48 andre ledd.

For søker som er i permisjon eller har annet fravær fra tjeneste 1. januar 2030 og har mindre enn ett års gjenstående yrkeserfaring for å oppfylle kravene etter første ledd, er fristen ett og et halvt år fra søker er tilbake i tjenesten.

§ 5. Søknadsfrist

Søknad om autorisasjon etter denne forskriften må være fremsatt innen 1. juni 2030.

For søkere etter § 3 tredje ledd og § 4 tredje ledd må søknaden være fremsatt innen to år fra søker er tilbake i utdanningen eller tjenesten.

§ 6. Ikrafttredelse og varighet

Forskriften trer i kraft straks.

Powered by Labrador CMS