Utenriks

To ambulanse i Gaza
ANGREP PÅ AMBULANSER: I en rapport fra FN beskyldes Israel for krigsforbrytelser, blant annet mot helsetjenesten.

Israel anklages for angrep på ambulanser i FN-rapport

I en nylig FN-rapport anklages Israel for å ødelegge Gazas helsesystem, og en spesielt alvorlig hendelse med en ambulanse trekkes fram.

Publisert Sist oppdatert

Rapporten beskriver hvordan israelske styrker har gjennomført systematiske angrep på ambulanser og medisinsk personell i Gaza. En hendelse som trekkes fram, skjedde 29. januar, da fem år gamle Hind Rajab ba om hjelp. Med seks døde familiemedlemmer rundt seg ringte hun etter hjelp fra en bil. To ambulansearbeidere fra Palestinsk Røde Halvmåne kom for å hente henne, men både de og jenta ble drept da ambulansen ble beskutt. 

Undersøkelsen konkluderer med at Israels 162. divisjon sto bak angrepet, som betegnes som en krigsforbrytelse.

Ber om umiddelbar stans

Rapporten fastslår at Israels angrep på helsevesenet, inkludert målrettede angrep på medisinsk personell og fasiliteter, har ført til omfattende lidelser, særlig blant barn. Kommisjonen konkluderer med at disse handlingene utgjør krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten.

Videre beskriver rapporten at både Israel og palestinske væpnede grupper er ansvarlige for tortur, seksuell vold og mishandling av fanger og gisler. FN ber om umiddelbar stans i angrepene på Gaza og løslatelse av alle gisler.

Kommisjonen krever også at Israel avslutter den ulovlige okkupasjonen av palestinsk territorium, mens palestinske væpnede grupper må sikre beskyttelse og løslatelse av alle gisler.

I rapporten står det at 113 ambulanser er angrepet og minst 61 er skadet. Dette er tall som kommisjonen hentet i midten av juli. Les hele FN-rapporten (ekstern lenke)

– Tusen helsearbeidere drept

4. oktober sa Mads Gilbert at Israel har drept 1000 helsearbeidere på Gaza og i Libanon.

– De siste tallene fra OCHA viser 850 drepte helsearbeidere i på Gaza siden 7. oktober i fjor. Hvis vi legger til hundre til fra Libanon har vi trolig passert 1000 helsearbeidere drept av israelsk okkupasjonsmakt, Hva ville verden sagt hvis det var 1000 israelske helsearbeidere av fremmed militærmakt, spør Mads Gilbert i en video postet på X fra Nabatieh, sør i Libanon.

Powered by Labrador CMS