Overgangsordningen

Helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre (Ap) svarer på spørsmål fra Bård Hoksrud (Frp) om overgangsordningen.

Etterlyser overgangsordning for paramedic-veteraner

Helse- og omsorgsministeren svarer på spørsmål om det er en forglemmelse at en gruppe ambulansearbeidere er utelatt fra overgangsordningen.

Publisert Sist oppdatert

Andre nestleder i helse- og omsorgskomiteen, Bård Hoksrud (Frp), har sendt et skriftlig spørsmål til helse- og omsorgsministeren. Hoksrud spør om det er en forglemmelse at en liten gruppe ambulansearbeidere er utelatt fra overgangsordningen for å få godkjent autorisasjon som paramedisiner. Han påpeker at de har både teoretisk utdannelse og praktisk erfaring på lik linje med, eller mer enn, de som er inkludert i overgangsordningen.

Hoksrud påpeker at denne gruppen består av under 20 personer som har etatsintern utdanning tilsvarende nasjonal paramedic, og en gjennomsnittlig tjenestetid på 30 år. Han understreker videre at disse allerede innehar stillingstittelen paramedic, noe som også reflekteres i deres lønn og stillingsbeskrivelser.

«Det kan derfor synes som det er en uteglemmelse fra overgangsordningen at disse få personene som i dag fyller viktige roller i helsetjenesten, ikke også får den formelle autorisasjonen», skriver Hoksrud til helse- og omsorgsministeren.

Han peker også på at tidligere helseutdanningsreformer har inkludert konverteringer basert på faktisk yrkespraksis og teoretisk opplæring i bedriftsinterne skoler, og at de samme kriteriene bør gjelde for alle innenfor ambulansetjenesten.

«Jeg vil derfor oppfordre helseministeren til å gjøre en vurdering av om denne gruppen som beskrevet over, kan inkluderes i overgangsordningen for autorisasjon for paramedic. Det er særdeles viktig for den enkelte, men også for helsetjenesten, siden denne gruppen har stor verdi for ambulansetjenesten i Norge i mange år fremover», skriver Hoksrud.

I sitt svar datert 30. oktober 2024 forklarer helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre (Ap) at innføringen av autorisasjonsordningen har skapt et skille.

Vestre skriver:

«Innføringen av autorisasjonsordningen medførte at det oppsto et skille mellom helsepersonellgruppen med bachelorgrad i paramedisin og andre helsepersonellgrupper med utdanning som gir særlig kompetanse knyttet til akuttmedisinske tjenester og lengre yrkeserfaring innenfor akuttmedisinske tjenester utenfor sykehus».

Helse- og omsorgsministeren understreker viktigheten av formalkompetanse:

«Det er et grunnvilkår for å oppnå autorisasjon at personell har formalkompetanse innen det aktuelle faget, som i dette tilfellet er paramedisin. (…) Det er viktig at de grunnleggende prinsippene i autorisasjonsordningen også blir ivaretatt ved opprettelse av en tidsbegrenset overgangsordning».

Vestre forklarer videre at dersom prinsippet om krav til formalkompetanse ikke legges til grunn, risikerer man en fragmentert autorisasjonsordning:

«Dersom prinsippet om krav til formalkompetanse ikke skulle blitt lagt til grunn for overgangsordningen, ville vi risikert å få en utvannet og fragmentert autorisasjonsordning. Det ville også blitt svært ressurskrevende og tidkrevende å likebehandle alle søkerne med ulike bedriftsinterne etterutdanninger».

For den aktuelle gruppen ambulansearbeidere betyr dette at de fortsatt ikke vil kunne få autorisasjon som paramedisiner uten å gjennomføre en formell videreutdanning i paramedisin. Dette kan ha betydelige konsekvenser for deres karrieremuligheter, spesielt hvis de ønsker å bytte arbeidssted eller avansere i sine stillinger.

Hoksrud påpekte i sin begrunnelse:

«Så lenge de står i rollen de har i dag, har det ingen praktisk betydning, men skulle de ønske å bytte arbeidssted, vil det også få konsekvenser for type jobb på nytt arbeidssted. Jeg mener det er viktig å ivareta en viktig yrkesgruppe og anerkjenne deres kompetanse».

Powered by Labrador CMS