Aktuelt
Ambulansearbeiderne ble slått, sparket og jaget av mann de skulle hjelpe: – Han ga seg ikke
Ambulansearbeiderne som ble angrepet av en ruset mann er sterkt preget av hendelsen, skriver Nordlys (krever innlogging).
Bakgrunn: To kvinnelige ambulansearbeidere angrepet - har vært utsatt for en sjelden alvorlig hendelse
Det var natt til lørdag for en uke siden at de toambulansearbeiderne rykket ut fra ambulansestasjonen på UNN
til en bolig på fastlandet i Tromsø for å bistå en mann som trengte hjelp. Da de kom til stedet og fikk kontakt med mannen, skal situasjonen plutselig ha eskalert, forteller assisterende seksjonsleder ved ambulansestasjonen Tromsø og Karlsøy, Espen Stellander.
Først ble en av de toambulansearbeiderne angrepet av mannen. Når arbeideren forsøkte å komme seg unna, skal mannen ha kommet tilbake til bilen og angrepet den andre ambulansearbeideren. Begge to de ambulansearbeiderneopplevde å bli jaget av mannen, før de klarte å finne en mulighet for å komme seg vekk.
Den ene ambulansearbeideren fikk lettere fysiske skader, men Stellander forteller at det er de psykiske plagene som har preget de to mest.
- Det som har preget dem mest er at de ble jaget. De ansatte skal unnvike slike situasjoner, men denne mannen ga seg ikke, sier Stellander.
Politiet ble tilkalt og ankom etter at ambulansearbeiderne forlot stedet. Mannen som angrep personellet skal ha vært ruset og ble pågrepet.
– Tilbake på jobb
Tilbake på ambulansestasjonen varslet de to ansatte om hva som var skjedd. Stellander kom da på jobb for å følge dem opp.
– Da fokuserte vi på å dokumentere hva som hadde skjedd. De toambulansearbeiderne var i kontakt med legevakt, som også vi fra lederhold har brukt som en støttespiller i etterkant. Vi har brukt mye tid på å kartlegge hvilke behov de to ambulansearbeiderne har hatt i dagene etter hendelsen, sier han.
De to ambulansearbeiderne er nå tilbake på jobb.
– Det går bedre med dem, men de er preget av hendelsen, sier Stellander.
Økning av vold
At ambulansepersonell opplever vold og trusler på jobben er ikke helt unormalt. I en undersøkelse gjennomført av arbeidstakerforeningen Delta i 2018 kommer det frem at 53 prosent av ambulansearbeidere har opplevd vold og trusler på jobb. I januar i år ble to ambulansearbeidere angrepet av to menn under utrykning til en ulykke i Balsfjord. De skal ha blitt sparket og slått og det endte med at ambulansearbeiderne måtte stripse mennene fast frem til politiet kom.
Tidligere: Ambulansepersonell angrepet da de kom til ulykkesstedet - ting eskalerte fort
– Vi har ikke et nøyaktig antall på hvor ofte ambulansepersonell møter på vold på jobb, men det skjer oftere nå enn for noen år siden, forteller Per Øivind Sørgård, leder for ambulanseavdelingen.
Både han, Stellander, leder for fagseksjon Ståle Bratland og klinikktillitsvalgt ved Akuttmedisinsk klinikk Tom Andreas Strømeng mener at klar årsak til hyppige voldshendelser er at de rykker ut på flere oppdrag der det er rusede personer.
– Det er også oftere tung rus eller bruk av rusmidler der personen plutselig aggregerer. Det gjør det vanskelig å gjøre risikovurderinger på forhånd. Alt kan virke helt fint når vi kommer og så tar det veldig kort tid til det eskalerer til en helt annen situasjonen, sier Bratland.
De understreker at det trolig er en del mørketall. Det er nemlig ikke all vold som blir meldt ifra om.
Seksjonsleder for fagseksjon, Ståle Bratland, forteller at det våren 2017 ble gjennomført kurs og fagdager, der ambulansepersonell i Tromsø fikk trene på risikovurdering, samt enkelte teknikker som kan brukes om det skulle oppstå truende situasjoner. En ny runde med slike kurs planlegges gjennomført i høst.
Les mer om saken hos Nordlys (krever innlogging)