Hopp til hovedinnhold


Ambulansepersonell ble angrepet da de kom til ulykkesstedet: – Ting eskalerte fort

To rusede menn angrep personell fra nødetatene etter en ulykke. Det skal ha blitt utdelt slag og spark. En mann skal også ha blitt tatt kvelertak på. En time etter at mennene ble tatt på politistasjonen, ble de løslatt, ifølge Nordlys (krever innlogging).

Bakgrunn: Ambulansepersonell måtte stripse to krakilske menn etter ulykke i Troms

Det var tidlig på morgenen den 12. januar i år at ambulansepersonell fra Nordkjosbotn ambulansestasjon rykket ut til en trafikkulykke på E6 på den andre siden av fjorden. To biler, og tre personer, var involvert i kollisjonen.

Politiet rykket ut fra Skibotn, og var fremdeles langt unna da ambulansen kom frem til ulykkesstedet. I stedet for å trå til med førstehjelp, ble helsepersonellet fullt opptatt med å forsvare seg selv.

To av mennene som var involvert i kollisjonen, begge fra Lenvik kommune, skal ha gått til angrep på de som kom for å hjelpe.

En av de UNN-ansatte skal ha blitt slått i hodet.

– Vi møtte på to rusede personer som var involvert i trafikkulykka da vi kom til stedet. Ting eskalerte fort, og vi ble regelrett angrepet. En av oss ble slått med knyttet neve, mens den andre fikk et realt spark. En av de som kom til stedet senere ble slått voldsomt etter, og var centimeter unna et svært kraftfullt slag. Det kunne blitt en alvorlig skade, sier ambulansearbeideren som var først på åstedet til Nordlys.

12 personer involvert

Ambulansepersonellet har blitt anbefalt av lederne sine å være anonym i denne saken i frykt for represalier fra angriperne. Også de involverte fra Balsfjord brann og redning ønsker å være anonym etter anbefaling. De kom litt senere til ulykkesstedet, men var sterkt involvert i å få kontroll over de krakilske mennene, ifølge dem selv.

I alt var tolv personer fra nødetatene involvert før politiet kom – inkludert en lege som kom til stedet. Det var fire fra ambulansen, og syv fra brann og redning på stedet før politiet.

– Vi fikk stripset mennene fast til slutt, og fikk kontroll på dem frem til politiet kom frem til åstedet.

Saken ble anmeldt, men en av brannmennene fikk seg et stort sjokk bare én time etter at de han var kommet hjem fra ulykkesstedet.

– Jeg hadde nettopp vært med på å få kontroll på mennene som rett og slett var voldelige, og dro på den lokale kafeen med familien min. Og rett utenfor ser jeg at de to blir løslatt allerede etter én time. Og der sitter jeg med familien min, og får helt sjokk, sier den ene av de involverte.

– Vi kunne jo havnet i en ny situasjon. Det var jo bare en time siden det var full konfrontasjon.

Kritisk til politiets jobb

Ambulansepersonellet og brannmennene er godt fornøyd med politiets innsats på stedet, og de understreker at samarbeidet er godt mellom dem.

Likevel er de sterkt kritisk til politiets behandling i saken i ettertid.

De mener at etterforskningen har vært mangelfull – blant annet siden flere involverte ikke har blitt avhørt i ettertid. Blant disse er noen av brannmennene som skal ha blitt slått etter.

I tillegg er de dypt uenig i at mennene ble sluppet fri bare én time etter hendelsen.

– Hadde det samme skjedd mot polititjenestemenn ville de vært varetektsfengslet med en gang, fastslår en av ambulansearbeiderne.

Politijurist Mona Byrkjedal uttaler seg på generelt grunnlag.

– Vilkårene for å pågripe noen og å sette noen i arrest er strenge. I enhver sak hvor det er spørsmål om pågripelse, gjøres det en konkret vurdering av jurist på vakt. Det er selvfølgelig veldig forståelig at de som utsettes for kriminelle handlinger ikke alltid er enig i disse avgjørelsene, sier politijurist Mona Byrkjedal til Nordlys.

Dette reagerer ambulansearbeiderne sterkt på.

– Hva i all verden skal til da? Grov vold mot nødetatene burde da virkelig være av stor nok alvorlighetsgrad, utbryter ambulansearbeideren.

Tiltalen

En av de tiltalte, en mann i 40-årene, står nå tiltalt for å ha kjørt bil mens han var påvirket av alkohol og klonazepam, og for å ha kjørt bil uten å være tilstrekkelig hensynsfull. Han skal ha kjørt over i motsatt kjørebane, og da truffet en annen bil slik at begge bilene fikk store materielle skader.

Like etterpå skal han ha tatt kvelertak på en mann på stedet. Denne mannen var i bil nummer to som kom til åstedet.

Mannen i bil nummer to stiller seg bak ambulansearbeidernes historie fra dagen.

Ambulansearbeiderne er en del av en særlig utsatt yrkesgruppe, og det understreker at det er svært viktig for dem at dette får konsekvenser for de tiltalte.

– Denne saken er svært viktig for oss. Dette sender ut et signal om at man ikke bare kan angripe oss – og slippe unna med det, sier en av de involverte ambulansearbeiderne.

Les mer om saken hos Nordlys (krever innlogging)