Hopp til hovedinnhold
Administrerende direktør i Finnmarkssykehuset Cecilie Daae, fra da hun var assisterende direktør i Helsedirektoratet. Foto: Helsedirektoratet


Helse Nords nye toppsjef: – Det jeg er minst forberedt på er personfokuset

Cecilie Daae har prøvd å forberede sine nærmeste på at det neppe blir utelukkende hyggelig omtale av henne. Likevel er hun klar på at hun nå «kommer hjem» til drømmejobben.

Cecilie Daae er takknemlig. Når hun nå har tatt over, er vedtakene i de store lokaliserings- og byggesakene fattet,  skriver Nordlys (krever innlogging).

– Han kunne overlatt det til meg. Jeg er veldig takknemlig for at han ikke gjorde det. Det løftet som er gjort i Helse Nord, er jeg full av beundring for. Vorland har gjort en formidabel innsats. Helse Nord er i ferd med å bli gjennom-modernisert. Nå når de store byggebeslutningene er tatt, kan vi kanskje snakke mer om de andre utfordringene.

Helseforetaket er landsdelens desidert største bedrift med nær 18 000 ansatte og 18 milliarder kroner i omsetning. Rundt 70 jobber i administrasjonen.

Ber om råd

– De første tre månedene skal jeg reise rundt på besøk og gjøre meg kjent. Jeg har bedt alle mine ledere om å gi meg tre råd hver. Jeg er spent på hva de kommer med, sier Daae (57).

Hun kommer fra jobben som direktør i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) og ble bedt om å søke Helse Nord-jobben. Hun var egentlig ikke helt klar til å skifte nå, men mener dette er en drømmejobb.

– Det er litt som å komme hjem.

Daae er tidligere spesialist i allmennmedisin og har også blant annet vært divisjonsdirektør i Helsedirektoratet. Der hadde hun koordineringsansvaret for håndtering av ebolaepidemien. Senere tok hun også Forsvarets sjefskurs.

– Jeg fikk forståelse for at verden er mer enn helse.

Helse og krise

Like etter at hun ble ansatt som sjef for Helse Nord, sa hun til AN: – Helsesektoren er litt introvert, og jeg er opptatt av det tverrsektorielle perspektivet. Jeg vil definitivt se utover.

– Hva tenker du om din rolle framover?

– Helse og samfunnssikkerhet og beredskap er to temaer jeg er opptatt av. Klimaendringer treffer hele Norge og har betydning for hvordan vi skal drive sykehus med nøddrift, forsyningskrise og cyber-sikkerhet. Det er ikke hyggelig å snakke om, men dette er noe vi må planlegge for. Noe av det jeg kan bidra med, er å se hva det helhetlige perspektivet kan bety også for helseutfordringene. Det er ikke lenge siden den store tilstrømmingen av flyktninger. Vi må planlegge for krise og krig.

Luftambulansen

Men først vil Cecilie Daae konsentrere seg om det som har vært et hett helsetema de siste ukene.

– Luftambulansesituasjonen er øverst på aksjonslista, den og fast helikopter i Kirkenes. Prehospitale tjenester er nervesystemet, det er avgjørende at det fungerer godt.

– Bør det ut av anbudssystemet?

– Det finnes plusser og minuser, og det vil være bra å utrede ulike modeller. Men her og nå har jeg størst tro på å jobbe godt med leverandøren og å høre på innspill fra fagmiljøene.