Hopp til hovedinnhold


Nina (43) - første kvinnelige paramedic på legebilen i nåværende form i Oslo

Paramedic Nina Brekke (43) fra Langhus har hatt et begivenhetsrikt år på legebilen på Ullevål. Hun jobber med de mest kritisk skadde pasientene og lærer utrolig mye av jobben – også når det går galt, forteller Østlandets Blad (krever innlogging).
– Det er kjempespennende og veldig utfordrende. Jeg var så heldig å få en rotasjonsstilling. Det var masse søkere, så jeg hadde ikke så store forhåpninger om å få jobben. Jeg ble kjempefornøyd da jeg fikk den! Dette er en kul greie og noe helt annet enn å være på en vanlig ambulanse, sier Nina Brekke.

Legebilen er stasjonert på Ullevål sykehus, og er bemannet med en paramedic og en anestesilege.

– Vi dekker hele Oslo og Akershus. Vi er en del av luftambulanseavdelingen, og du kan si vi er luftambulansen på hjul. Det står to helikoptre på basen på Lørenskog, men det hender de er opptatt eller ikke kan fly på grunn av dårlig vær, sier hun.

Intuberer og gjør inngrep

Hun jobber med de dårligste av de dårlige.

– Vi rykker ut for å hjelpe andre ambulanser når det er kritisk. Det er pasienter som er så dårlige at kollegene våre ikke kommer i mål med sine tiltak på en vanlig ambulanse. Da kommer vi og legger dem i narkose, intuberer eller gjør kirurgiske inngrep. Vi gjør egentlig veldig mye, sier Nina Brekke.

Hun er strålende fornøyd med alle de faglige utfordringene hun får i en hektisk og givende jobb. Hovedtyngden av oppdragene er i Oslo.

– Vi har mange medisinske kasuser, mye hjertestans, selvmordsforsøk og sosiale tilfeller. Der merker jeg stor forskjell fra den vanlige jobben min i Follo. Luftambulansen har kanskje litt flere traumer, ulykker og barn, mens vi på legebilen har flere medisinske tilfeller, sier Nina Brekke.

Hun setter stor pris på alt hun får lære, ting hun kan overføre til den vanlige jobben sin når hun er tilbake i Ski i mars.

– Lærer utrolig mye

– Man lærer utrolig mye. Det er utrolig spennende og utfordrende, men det er mye nytt i forhold til der jeg kom fra, sier hun.

– Hva var det som gjorde at du søkte på denne jobben?

– Jeg hadde lyst på flere faglige utfordringer. Jeg har jobbet såpass mange år prehospitalt at jeg hadde lyst til å lære noe mer. Til sommeren har jeg jobbet på ambulanse i 23 år, sier Brekke.

Hun forteller at legebilen har rundt 2.500 oppdrag i løpet av et år. Drøyt 900 av dem er intensivtransporter.

– AMK varsler oss. Er det større ulykker, blir vi parallellvarslet med en vanlig ambulans e, men i de fleste tilfeller er det ambulansene som spesifikt ber om bistand av oss. Det fungerer veldig bra, sier Nina Brekke.

Les mer om saken hos Østlandets Blad (krever innlogging)