Hopp til hovedinnhold


Telenor vraker Huawei etter sikkerhetskrav fra regjeringen

Regjeringen stilte sikkerhetskrav som gjorde at kinesiske Huawei ikke kunne få bygge mer enn halvparten av det nye 5G-nettet. Både Telenor og Telia droppet den kinesiske teknologigiganten, som ikke visste om kravene før i dag, det skriver NRK Norge.
Fredag ble det klart at det er det svenske selskapet Ericsson som skal levere 5G-nettet til Telenor.
5G har lenge vært på trappene og en snakkis i teknologimiljøer, og omtales gjerne som «den neste generasjon mobilnett», eller «supernett».
Kampen om å få levere Telenors 5G-nett har i hovedsak stått mellom kinesiske Huawei, svenske Ericsson og finske Nokia.
Etter at Huawei havnet midt i den politiske konflikten mellom USA og Kina da USA gjennomførte boikott av selskapet, har det senere blitt stilt spørsmål om den kinesiske telegigantens sikkerhet.
Nå kommer det frem at regjeringen har satt krav til hvordan Telenor og andre teleselskaper skal gå til anskaffelse av 5G-leverandør, særlig fordi nødnettet skal inn i de kommersielle mobilnettene fra 2026.
– Vi har stilt et krav om at hvis selskapene velger leverandører fra land vi ikke har sikkerhetsavtaler med, så må de velge mer enn én leverandør. Helt konkret innebærer det at 50 prosent av basestajonene må komme fra et land som Norge har sikkerhetsavtale med, sier digitaliseringsminister Nikolai Astrup til NRK.
Dette kravet har ikke vært kjent for leverandørene før regjeringen offentliggjorde det i dag.
– Det betyr at man kunne valgt å bruke Huawei, men da måtte man også valgt en annen leverandør i tillegg, forklarer Astrup.
Ingebjørg Øfsthus, teknologisk leder i Telenor, sier til NRK at det nå vil bli mulighet for helsevesen, brann og politi å gjøre jobben sin på en mye tryggere måte med det nye nettet.
– Det er bestemt at framtidens nødnett skal bygges inn i det kommersielle. 5G-nettet er mye mer robust, og faren for nedetid er mye mindre, sier Øfsthus.

Utbyggingen vil ta fire til fem år

Ifølge en børsmelding fra Telenor vil oppgraderingen av nettet ta fire til fem år.
Les mer om saken hos NRK