Hopp til hovedinnhold


De gjør akkurat samme jobb, men må jobbe ti år lenger

Telemark og Agder er de eneste fylkene som fremdeles har delprivatisert ambulansetjeneste. Det fører til store ulikheter for de ansatte, skriver Telemarksavisa (krever innlogging).

– Vi opplever det rett og slett som urettferdig at de som jobber i offentlige ambulansetjenester kan gå av med pensjon når de fyller 57, mens vi må jobbe til vi er 67 år. I tillegg har de bedre pensjonsavtale, sier Anne Elin Midtgarden, Jostein Sandvik, Elisabeth Skarprud og Hans Kjetil Homme.

De serverer kaffe på ambulansestasjonen på Dalen. Oppgavene er akkurat de samme her som i resten av landet, men sammen med Vinje, Seljord, Nome, Drangedal, Bamble og Bø er Tokke ambulansetjeneste en av få privat drevne ambulansetjenester i landet. Ved siden av Telemark er det kun Agder som har privat drevet ambulansestasjon. De leverer de samme tjenestene som sine kolleger i det offentlige, men det er klare forskjeller i pensjonsvilkårene og på hvor lenge de må stå i jobben.

Frykter for rekrutteringa

Det er i underkant av 60 ambulansesjåfører som er privatansatt. Etter det TA erfarer reagerer mange som på forskjellene, men få våger å gå ut med det.

Kvartetten på Dalen har ikke noe imot de private driverne som har vunnet anbudsrunder, men de reagerer på at Sykehuset Telemark tillater de store forskjellene.

– Vi ønsker at politikerne og de som sitter og styrer ser at vi opplever det urettferdig og demotiverende at vi som jobber i samme tjeneste får ulike vilkår, sier Jostein Sandvik.

– Vi håper at politikerne tar tak i det slik at vi får like vilkår. Dette gjelder ikke bare for oss, men de som kommer etter oss. For rekrutteringens del er det i alle fall ingen tvil om at jeg råder unge jobbsøkere til å velge offentlig framfor privat ambulansetjeneste, sier Midtgarden.

Ti år lenger

De offentlig ansatte ambulanseansatte har offentlig tjenestepensjon i tillegg til alderspensjonen og omfattes av særaldersgrensen, som kjennetegner stillinger der jobben medfører uvanlig fysisk eller psykisk belastning. Det vil si at de går av med pensjon ved fylte 60 år, men at de kan gå av når de fyller 57 år, så lenge de oppfyller 85-årsregelen, får TA opplyst av rådgiver i Fagforbundets kompetansesenter i Skien, John Egeli.

Ambulansearbeiderne i Tokke derimot, må forholde seg til Folketrygdloven og må gå av når de fyller 67 år.

– Den fleksible pensjonsordninga gjør at de kan velge å gå av når de fyller 62, men da vil de få en betydelig lavere pensjon, sier Egeli.

Når det kommer til pensjonsutbetaling ligger de private også dårligere an enn de offentlige, som i utgangspunktet er garantert en høyere pensjon når de gir seg i jobben.

– Ansatte betaler inn to prosent av lønna, mens arbeidsgiver betaler inn mellom to og sju prosent. Det blir mer og mer en sparekonto. Den store, store forskjellen er at den offentlige pensjonen følger deg livet ut, mens den private tar slutt, sier Egeli.

En annen fordel for de offentlig ansatte er at de etter pensjonsalder kan ta seg full jobb hos de private ambulansetjenestene, og heve pensjon ved siden av. Sykehuset bruker også ansatte i det private på jobb i det offentlige. Hadde det vært samme foretaket måtte de ha betalt overtid, men det slipper de når de krysser over fra det private til det offentlige og omvendt.

– På den måten slipper de å betale overtid.

– Har dere tro på at dere kan bli offentlig ansatte?

– Vi tror og håper at det skal ordne seg. Måten det drives på i dag er veldig gammeldags. Vi lever i 2019 og da kan det ikke være sånne forskjeller, sier Anne Elin Midtgarden.

Les mer om saken hos Telemarksavisa (krever innlogging)