Hopp til hovedinnhold


Kjell (67) sendt med Widerøe-fly alene etter alvorlig fallulykke - mener han burde fått ambulansefly

Kjell Eriksen (67) falt ned fra stigen og traff en murkant med hodet. Omtåket og tungt medisinert ble han satt alene på ruteflyet fra Hammerfest til sykehuset i Tromsø, siterer VG Nordlys.

– Jeg ønsker virkelig at ambulansefly-tilbudet her nord skal bli bedre så snart som mulig. Men jeg er ikke helt overbevist om at det blir bra, sier Eriksen til VG fra sin seng på øre-nese-hals-avdelingen på Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN) i Tromsø.

Det var avisen Nordlys som søndag først omtalte ulykken og transporten Eriksen ble utsatt for.

Onsdag ettermiddag sto Eriksen høyt oppe i en stige og malte en yttervegg på barndomshjemmet på Veidnes i Laksefjorden i Finnmark. 67-åringen kan ikke si hva som var årsaken. Men han mistet fotfestet og falt hodestups fire og en halv meter rett ned – og landet veldig hardt.

– Jeg falt med hodet først og traff en murkant. Så er ting litt borte for meg. Men jeg er blitt fortalt at det var mitt 11 år gamle barnebarn som fant meg. Han fikk varslet AMK-sentralen etter at han så meg – blodig og blødende fra et stort, åpent sår i ansiktet, beskriver Eriksen.
AMK-sentralen skal ha fortalt barnebarnet at han skulle forsøke å presse noe mot såret, noe som ble fulgt opp i detalj. Imens ble det rekvirert både ambulansebil fra Lakselv – 12 mil unna – og et forsvarshelikopter som står i midlertidig beredskap i Kirkenes – 23 mil unna.

Det ble konkludert med at forsvarshelikopteret skulle transportere Kjell til sykehuset i Hammerfest.

– De fikk meg opp på en båre, som nærmest ble satt på tvers i det trange forsvarshelikopteret for å få plass. Personellet lå nærmest over meg i helikopteret som på ingen måte er spesielt egnet for helsetransport, sier Eriksen som kom frem til lokalsykehuset i Hammerfest onsdag kveld.

På intensiven

Etter CT-undersøkelse og en natt på intensivavdelingen, ble det konkludert med at han måtte sendes videre til sykehuset i Tromsø (UNN). Men rutefly torsdag ettermiddag, som først ble rekvirert, ble for sent, mente legene. I stedet ble Pedersen sent av gårde til flyplassen med taxi for å rekke morgenflyet til Tromsø.

Denne torsdagen skulle det ha vært ni tilgjengelige ambulansefly, men ikke alle kan fly på kortbanenettet. På grunn av den pågående krisen var det kun fem operative fly, viser torsdagens statusrapport fra Luftambulansetjenesten.

Ikke bestilt ambulansefly

Klinikksjef Jørgen Nilsen for prehospitale tjenester på Finnmarkssykehuset, sier imidlertid til VG at det var tilgjengelig lufttransport både i Alta, Kirkenes og Lakselv (Banak) den torsdagen.

– Det ble aldri bestilt ambulansefly til denne pasienten, legger Nilsen til.

Det betyr at det ble vurdert av medisinsk personell som forsvarlig å sende Eriksen med taxi og rutefly, bekrefter klinikksjefen.

Kommunikasjonssjef Eirik Palm ved Finnmarkssykehuset sier til VG at AMK-sentralen ikke har fått bestilling av ambulansefly.

– Det er en vurdering som er gjort av leger på de to involverte sykehusene. Vi har fått bekreftet at ressursene var tilgjengelig. Her virker det som om rutinene er fulgt, sier Palm.

Kommunikasjonssjef Eirik Palm ved Finnmarkssykehuset ser ingen grunn til å koble denne saken til den pågående luftambulanse-striden i Nord-Norge.

Eriksen selv synes ikke pasient-transporten han fikk, var forsvarlig.

– Jeg var full av smertestillende, hadde vansker med å gå på grunn av en kneskade og ansiktet så ikke ut med et gjenklistret øye og bandasjert sår. Jeg hadde sterk hodepine – og var veldig bekymret for å besvime både før- og under flyturen, forteller Eriksen, som også synes det var uforsvarlig at han reiste på ruteflyet uten ledsager.

Les mer om saken hos VG