Hopp til hovedinnhold


Terror i London: Kunne ambulansene kommet raskere fram?

Avhøringer i en rettslig undersøkelse av tre militante muslimers knivangrep på 50-60 mennesker i London i 2017 viser at mange skadde måtte vente lenge på ambulanser, skriver danske Politiken (krever innlogging).

Gjerningsmennene ble skutt i løpet av cirka ti minutter, men det varte nesten tre timer før de første ambulansearbeiderne kom til stedet.

Det viser den igangsatte undersøkelsen av terrorangrepet ved London Bridge i juni 2017, hvor tre militante muslimer drepte åtte og såret ytterligere nesten 50.

Undersøkelsen følges av danske beredskapsmyndigheter for å se hva man kan lære av det som skjedde. Inkludert hvilke feil som ble begått.

Ved angrebet i London kjørte gjerningsmennene først flere ned med en varebil, deretter sprang de ut av kjøretøyet og begynte å stikke ned tilfeldige ofre.

I øyeblikket er en domstol i gang med å avhøre overlevende og vitner for å få klarlagt hva som skjedde.

Det avsløres særlig et ganske stort hull i innsatsen: Ambulanser og redningsmannskaper ble holdt tilbake ganske lenge, mens tililende og betjenter inne på gjerningsstedet kjempet for å holde skadde i live.

Det vurderes at minst et av ofrene hadde hatt en overlevelsessjanse om hjelpen var kommet raskere. I stedet ventet ambulansepersonell et stykke unna uten å komme de skadde til hjelp.

Tilsynelatende var det på det tidspunktet usikkerhet om antall terrorister og om det var flere angripere enn de tre politiet hadde skutt. Det forsinket ambulansene.

Noen av ambulansearbeiderne som ble holdt tilbake var, ifølge britiske medier, mannskaper som var trent til å rykke inn med bevæpnet politi i kritiske situasjoner som et pågående terrorangrep. De er iført skuddsikre vester og beskyttelsesutstyr som det antiterrorpolitiet bærer. Men området ble av Londons ambulansetjeneste ansett for å være usikret og dermed for farlig.
De foreløpige forklaringer tyder også på at det var en viss forvirring omkring omfanget av det som pågikk. Blant annet har en medarbeider på ambulansetjenestens nødsentral fortalt at han ikke var klar over at det lå alvorlig sårede på det stedet, hvor kokken utåndet.
I Danmark har myndighetene opprettet redningsmannskaper som iført beskyttelsesutstyr sammen med politiet kan rykke inn i områder hvor det fortsatt er risiko for å møte bevæpnede gjerningsmenn.

Region Hovedstaden har et en del akuttleger som er utdannet i  taktisk medisinsk redning og rykker ut i dedikerte ambulanser som utover vanlig redningsudstyr også har skuddsikre vester og hjelmer, såkalte TEMS (tactical emergency medical services) som er opprettet som følge av terrortruslen mot Danmark, som ifølge politiets etterretningstjeneste er alvorlig.

Les mer om saken hos Politiken (krever innlogging)