Ambulanseforum nr. 3 2019 – responstider og røft på havet

SNIKTITT på temaer i dette nummeret: Responstider, beredskapspunkter og screening av delirium. Utgaven tar deg med ut på landets røffeste havstrekninger, til Viking Sky-aksjonen, samt en dag med ambulansebåten på Loppa i Finnmark som nettopp har vært gjennom en anbudsprosess. Og Larviks splitter nye stasjon.

Utdrag fra leder

Helsedirektoratet offentliggjorde responstidene for 2018 i mai. Tallknusere i Oslo universitetssykehus og Helse Midt-Norge sine ambulansetjenester mener at tallene ikke stemmer fordi de inkluderer for mange åpenbare feilregistreringer. Helsedirektoratet bekrefter at inklusjons- og eksklusjonskriteriene er endret. Reaksjonene i helseforetakene tyder på at måten Helsedirektoratet vasker dataene de får inn, bør endres i god dialog med helseforetakene. Les mer her.

Responstidsopprør?

Flere ambulansetjenester melder at responstidstallene presentert på helsenorge.no er helt gale. Tallene går uvasket til Norsk pasientregister (NPR) i Helsedirektoratet som i år har endret algoritmen for sin vasking uten å høre med fagmiljøet. Nå lukes færre åpenbare feilkilder i responstider vekk.

Starter screening av delirium

Delirium rammer hele én av fire inneliggende eldre pasienter i sykehus. Sykehuset i Vestfold skal nå gjøre et tverrfaglig krafttak for en sårbar pasientgruppe.

Beredskapspunktrevolusjonen: En vellykket endring?

I 2016 innførte Oslo universitetssykehus (OUS) ambulansetjeneste beredskapspunkter i tjenesten. Målet var å forbedre responstidene. Implementeringen er undersøkt i en masteroppgave. Det er mye å lære.

Viking Sky-havariet: Det kunne gått skikkelig galt

Da Viking Sky mistet motorkraften i storm med nesten 1400 om bord, var det meter om å gjøre før katastrofen var et faktum. Hva er læringspunkter etter innsatsen?

Skremmende drømmejobb i Loppa

Å jobbe på ambulansebåt i et av landets mest utsatte havområder, er ikke for pyser. Kim Gøran Pedersen blir skremt, men mener likevel han har drømmejobben.

Å leve på anbud

Familien Martinsen har drevet Loppa legeskyssbåter AS siden 1960-årene. 16. mai fikk de beskjed om at de har fått fornyet tillit etter en tung anbudsrunde.

Test deg selv – i dialektord

Kommunikasjon kan være vanskelig nok i seg selv, og ulike dialektord kan skape ytterligere forvirring. Vi har samlet ord fra ambulansearbeidere rundt om i Norge, og spørsmålet er rett og slett: Hva betyr ordene? Test deg selv her. Lykke til!

20 år med tverretatlig akuttmedisinsk samarbeid: 10 CASE PÅ ÉN DAG

Det nye eTAS-konseptet er på én effektiv arbeidsdag i stedet for to. Da kan kurset tilbys dobbelt så mange. Målet er likevel at kurset tverretatlig akuttmedisinsk samarbeid (TAS) legges ned og blir en del av grunnutdanningen til nødetatene.

Stasjonen vår: Lekkert i Larvik

Tidligere var stasjonen todelt: Én i flukt med Larvik sykehus, og én tre kilometer unna. De ansatte gleder seg over nesten tusen flunkende nye kvadratmeter.

2 Comments

  1. Pingback: TEST DEG SELV i dialekter - Ambulanseforum

  2. Pingback: Leder: Responstider - igjen - Ambulanseforum

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.