Kan sannheten gjøre teamarbeid bedre?

Hva foretrekker du i et teamarbeid? Trøstende løgner eller ubehagelige sannheter? spurte Julia A. Janssen, medisinstudent fra Tyskland på EMS TED Talk på European EMS2019.

Julia A. Janssen var blant de frivillige på konferansen, men kastet seg også ut i en TED Talk. Foto: Live Oftedahl

– Mirakelet som skjer ved at man er fullstendig ærlig, er at vi kan lære av praksisen vår, i stedet for at vi fortsetter å gjøre de samme feilene igjen og igjen, sa Janssen.

Hun har observert at vi har en tendens til å fortelle trøstende, hvite løgner.

– På medisinstudiet hospiterte jeg på akuttmottaket, og vi opplevde en hjertestans. Lederen for gjenopplivingen ba meg om å være tidtaker underveis mens gjenopplivingen foregikk. Jeg fikset ikke jobben i det hele tatt. Jeg ble bare stående i et hjørne. Det endte med at de ga adrenalin én gang i løpet av 30 minutter. Det gikk ikke bra med pasienten.

I lunsjpausen etterpå valgte hun å innrømme hvordan hun følte at hun hadde feilet fullstendig, i stedet for å la kollegaene glatte over hennes innsats.

– Det førte til en bra diskusjon. Akuttmottaket endte opp med å endre rutinene, slik at teamet kunne gjøre det bedre neste gang. Dette er viktig i akuttmedisin: Ved å fortelle ubehagelige sannheter kan vi redde flere liv. Jeg velger kompromissløs ærlighet!

 

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.