Hopp til hovedinnhold


Kan sannheten gjøre teamarbeid bedre?

Hva foretrekker du i et teamarbeid? Trøstende løgner eller ubehagelige sannheter? spurte Julia A. Janssen, medisinstudent fra Tyskland på EMS TED Talk på European EMS2019.

– Mirakelet som skjer ved at man er fullstendig ærlig, er at vi kan lære av praksisen vår, i stedet for at vi fortsetter å gjøre de samme feilene igjen og igjen, sa Janssen.
Hun har observert at vi har en tendens til å fortelle trøstende, hvite løgner.
– På medisinstudiet hospiterte jeg på akuttmottaket, og vi opplevde en hjertestans. Lederen for gjenopplivingen ba meg om å være tidtaker underveis mens gjenopplivingen foregikk. Jeg fikset ikke jobben i det hele tatt. Jeg ble bare stående i et hjørne. Det endte med at de ga adrenalin én gang i løpet av 30 minutter. Det gikk ikke bra med pasienten.
I lunsjpausen etterpå valgte hun å innrømme hvordan hun følte at hun hadde feilet fullstendig, i stedet for å la kollegaene glatte over hennes innsats.
– Det førte til en bra diskusjon. Akuttmottaket endte opp med å endre rutinene, slik at teamet kunne gjøre det bedre neste gang. Dette er viktig i akuttmedisin: Ved å fortelle ubehagelige sannheter kan vi redde flere liv. Jeg velger kompromissløs ærlighet!