Slik kan Norge rammes

Hva har en plutselig asylsøkerstrøm, bortfall av GPS-signaler og radiomaster som ramler ned til felles? De kan være hybride hendelser, med uklart hendelsesforløp og ukjente gjerningsmenn, skriver Politiforum.

Nødnett på Nordkapp. Foto Motorola

Med en høyde på 332 meter, er Häglaredsmasten sju mil øst for Göteborg et landemerke. Radio- og TV-masten fra 1950-tallet ruver over trærne på åsen Trollberget, noen steinkast unna tettstedet den er oppkalt etter. Den er et kjent syn for innbyggerne i området.

Anders Lidén er en av dem. Fra huset sitt ser han masten ruve over trærne. Men han enser den knapt; slik han heller ikke gjør på kvelden den 15. mai 2016. Ikke før han ser et blått lys i øyekroken og hører lyden av metall som bøyes og brekker.

Klokka er 22.30. Han snur seg og ser ut av vinduet.

– Det var som en lysbue, som når man sveiser. Etterpå kom det et stort brak. Alt skjedde på et sekund. Så gikk strømmen, sier Lidén til Borås Tidning.

Skjer det i Norge?

Hva skjedde egentlig da radio- og TV-masten gikk over ende? Mysteriet er fortsatt uløst, men en ting virker klart: Dette var ingen ulykke. Häglaredsmasten ble holdt oppe av 15 stålkabler. Noen hadde løsnet mutterne på tre av dem.

– Vi er hundre prosent sikre på at det handler om sabotasje, sa etterforskningsleder Jan Johansson til Aftonbladet.

Dette var heller ingen enkeltstående hendelse. To dager senere ble bombealarmen utløst ved en annen mast, nord for Stockholm. Neste dag ble det oppdaget at fiberkabelen til en tredje mast hadde blitt kuttet noen uker tidligere.

Den avkappede kabelen førte til at den lokale redningstjenesten mistet sambandet i fem dager. Også denne hendelsen ble betegnet som sabotasje. Men hvem sto bak? Hva handlet dette egentlig om? Kan noe lignende skje også i Norge?

Eller har det allerede skjedd?

Les hele saken her

Mer om temaet i Politiforum her

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.